Megsemmisült a termés harmada

Székesfehérvár, 2010. augusztus 19., csütörtök (MTI)

A 2010-es teljes magyarországi zöldség- és gyümölcstermés harmada megsemmisült az idei év rendkívüli időjárása következtében, van olyan növény, amelynek az esetében a veszteség mintegy 80 százalék – mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek csütörtökön.

A 2010-es termésátlagok tükrében látszik, hogy a tavalyi esztendőhöz viszonyítva mintegy 30 százalékos, az elmúlt tíz év átlagához viszonyítva 40-45 százalékos a terméscsökkenés – mondta Szabó József.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

A FruitVeb elnöke rámutatott: a szántóföldi zöldségtermesztési ágazaton belül az idén a tavalyihoz képest a paradicsomban és a kukorica területén mintegy 30 százalékos, a zöldborsóban 40 százalékos termésveszteséget tapasztaltak. A hajtatott zöldségek, például a paprika, káposztafélék esetében pedig 11-15 százalékos.

A gyümölcsösökben még nagyobb károk keletkeztek: a teljes cseresznyetermés mintegy 80 százaléka, a meggytermés 40 százaléka megsemmisült.

A kajszi-, az őszibarack és a szilva területén is 30 százalékos terméscsökkenés mutatkozott annak ellenére, hogy a napokban e termésekből dömping jelentkezett a nagybani piacokon. A szakember szerint a dömping azért keletkezett, mert a 10-20 hektáros ültetvénnyel rendelkező és a feldolgozóiparnak beszállító gazdák a bevételeik maximalizálása érdekében megjelentek a piacokon.

Az almaültetvényeken tavaly 500 ezer tonna termés volt, az idén mindössze 300 ezer tonnát várnak a szakemberek. Az almatermés mintegy kétharmada csupán lé minőségű lett – mondta Szabó József.

A magyar zöldség- és gyümölcságazatban tevékenykedő gazdálkodók az elmúlt években éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítottak elő – ismertette Szabó József.

Hozzátette: az ágazat számára már a 2009-es év is nehéz volt az időjárás és a fogyasztáscsökkenés miatt.

A szakmaközi szervezet szerint idén a konzerviparban, a hűtőiparban és az üdítőital-gyártó üzemekben a korábbi évekhez képest is kevesebb gyümölcsöt és zöldséget dolgozhatnak fel. A FruitVeb adatai szerint a három ágazat 2008-ban együttesen mintegy 1,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozott fel, amely 2009-ben mintegy 1,3 millió tonnára csökkent. A jelenlegi megrendelés állományok alapján az várható, hogy az idén mindössze mintegy 1 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozhatnak fel. Ez a FruitVeb idén június elejei prognózisához képest további 100 ezer tonna csökkenést jelent, akkor 1,1 millió tonna volt a becsült érték.

A feldolgozott gyümölcstermékek értékesítése tavaly mintegy harminc százalékkal csökkent 2008-hoz képest. A szervezet adatai szerint a konzerviparban 2008-ban mintegy 550.000 tonna zöldséget és 60.000 tonna gyümölcsöt, a hűtőiparban 203.000 tonna zöldséget, 23.000 tonna gyümölcsöt dolgoztak fel. Levet és sűrítményt pedig mintegy 637 ezer tonna termésből gyártottak.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here