BMI – Kína: 61,7!

Peking, 2010. október 3., vasárnap (MTI)

A kínai szolgáltatások teljesítménye szeptemberben gyorsabban nőtt, mint az előző hónapban: a hivatalos teljesítménymutató (beszerzési menedzser mutató) 61,7 pontra, idén a második legmagasabbra ért az augusztusi 60,1 pontról, a mutatót kezelő kínai logisztikai és beszerző szövetség (CFLP) vasárnapi közlése szerint. A szervezet a kínai statisztikai hivatal megbízásából és számára készíti e mutatót.

A szolgáltatások teljesítménymutatója idén eddig áprilisban jelezte a legnagyobb növekedést egyik hónapról a másikra, 63,0 ponton. A mutató – február kivételével, amikor átmenetileg 46,4 pontra esett – másfél éve jár a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont fölött.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

A további fejlődést megalapozza az új megrendelések gyorsuló gyarapodása, bár annak üteme – 56,9 ponton az augusztusi 56,2 pont után – elmarad a fő mutató jelezte átlagtól. A fő mutatót elsősorban a továbbra is gyorsan javuló üzleti kilátások emelik: a kilátások részmutatója 67,2 pontra javult az augusztusi 67,1 pontról.

A szolgáltatások a kínai hazai össztermék (GDP) kevesebb mint 45 százalékát adják kínálati oldalról, ez messze elmarad a fejlett országokban szokásos 70-75 százaléktól. Ennek dacára a szolgáltatások erős teljesítménye – különösen a foglalkoztatás növekedése a szektorban – az elemzők szerint hazai támaszt adva mégis tompíthatja az általános növekedés esetleges lassulásának következményeit a kínai gazdaságban. A kínai kormány a világgazdasági válság kezdete óta a GDP 2-3 százalékának megfelelő értékben támogatja a lakossági keresletet, főleg adókedvezmények formájában.

Nemzetközi elemzők a világgazdaság fellendülését Ázsiától várják, főleg Kínától – amely a második negyedévben a világ második számú nemzetgazdasága lett az Egyesült Államok mögött, a harmadik helyre szorítva Japánt – és a nagyságra harmadik ázsiai gazdaságtól, Indiától.

A kínai feldolgozóipar pénteken megjelent, hivatalos teljesítménymutatója szintén a fejlődés, növekedés erős gyorsulására vallott: 53,8 pont volt az augusztusi 51,7 pont után. Ez a mutató 19-ik hónapja jelezte a teljesítmény növekedését az előző hónaphoz képest, de előzőleg, júliusban 17 hónapon belül a legkisebbet. A kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése májustól júliusig minden hónapban lassult.

A kínai kormány hűtő intézkedései nyomán a kínai gazdaság növekedése a második negyedévben 10,4 százalékosra lassult az első negyedévi 11,9 százalékról, rendre éves összehasonlításban. A kormány hivatalos célja 8 százalékos növekedés idén.

Kína hazai összterméke (GDP) az eddigi rekord évben, 2007-ben 14,2 százalékkal bővült. Utána 2008-ban 9,6 százalékosra, majd tavaly 9,1 százalékosra lassult a növekedés. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) utolsó – júliusi – előrejelzése idén 10,5 százalékos, jövőre 9,6 százalékos gazdasági növekedésre szól. Áprilisban az IMF 10 százalékos többletet jósolt erre az évre, illetve 9,9 százalékosat jövőre.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here