Az Opten szerint a kereskedelmi láncoknak fájhat a legjobban a különadó

Budapest, 2010. október 16., szombat (MTI)

Az energiaszektor adózott eredményének 32 százalékát, a távközlési szolgáltatók profitjuk 73 százalékát veszíthetik el a különadóval, a nagy élelmiszerláncok tavalyi vesztesége pedig négyszeresére emelkedhet a tavalyi adatokhoz képest az Opten céginformációs szolgáltató elemzése szerint.

Az Opten Kft. összegyűjtötte az új különadókkal sújtott ágazatok 2009-es árbevételét, adózott eredményét és adófizetési kötelezettségét, s az adatok alapján közleményében megállapítja: a három ágazat nagy szereplőinek mintegy tízezer milliárd forintos árbevételéhez képest az összesen évi 161 milliárd forintos adófizetési kötelezettség nem tűnik teljesíthetetlen elvárásnak.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint más a helyzet azonban, ha a szektorokat külön-külön, és nemcsak az árbevétel, hanem az eredmény alapján is megvizsgáljuk, hiszen mindhárom ágazat súlya nagy, de csak a távközlés tartozik a kiemelkedően profitábilis szektorok közé. Hozzátette ugyanakkor, hogy a részletek még sokat változtathatnak a mostani becsléseken.

A három ágazat csaknem a teljes piacot lefedő cégeinek összesített adófizetési kötelezettsége 2009-ben 156 milliárd forint volt, vagyis az új adó megduplázza terheiket. A cégek 2009-es adózott eredménye összesítve 294 milliárd forint volt, vagyis az összesen 161 milliárd forint többletadó a profit 54 százalékát vinné el tavalyihoz hasonló eredmények esetén.

“Sajnos a válság Magyarországon még korántsem ért véget, a vásárlóerő s vele a lakossági fogyasztás idén is csökken. A nem fizetés aránya is egyre nagyobb mindenütt, így feltehető, hogy az idei profit egyébként sem érte volna el a tavalyi szintet” – mondja Csorbai Hajnalka, aki szerint így az új teher még nagyobb súllyal esik latba.

A három ágazat közül első ránézésre az energiaszektor viselheti legkönnyebben az új adókat, hiszen a piac csaknem 100 százalékát lefedő cégek tavalyi egyesített árbevétele 6.800 milliárd forint volt, s ehhez képest a 70 milliárdos különadó elenyészőnek tűnik. Csakhogy a cégek tavalyi 220 milliárd forintos adózott eredményéhez képest a különadó már 32 százalékos visszaesést jelent, miközben éppen a közelmúltban látott napvilágot egy elemzés, amely szerint az ágazatok eredménye az idén csökkenni fog. Az ágazat tavalyi 124 milliárd forintos adóbefizetéséhez képest az új adó a teher több mint 50 százalékos növekedését eredményezi.

A távközlési szektorra kivetett különadó ennél is érdekesebb helyzetet teremt. Az ágazat csaknem az egész piacot lefedő 10 legnagyobb szereplője 2009-ben 1.233 milliárd forint árbevételt ért el, ehhez képest az elvárt 61 milliárdos adóbefizetés már az 5 százalékot is eléri, vagyis az iparűzési adót is jócskán meghaladja. Még nehezebb a cégek helyzete, ha tudjuk, hogy tavaly összesen 84 milliárd forint adózott eredményt értek el, s az új adó kivetése nyomán ennek csak 27 százaléka marad a tiszta nyereség, miközben a cégek adófizetési kötelezettsége a duplájára nő.

A legrosszabbul a nagy kereskedelmi láncok járnak, ők ugyanis nettó veszteséggel zárták 2009-et. Az 1.835 milliárdos összesített árbevételhez képest a fizetendő 30 milliárd forint különadó 1,6 százalékot jelent, ami egy átlagosnak mondható iparűzési adónak felel meg. A 10 milliárd forintos ágazati veszteséghez, illetve a másfél milliárd forintos tavalyi adófizetési kötelezettséghez képest a 30 milliárd forint különadó elképesztően nagy tehernek tűnik – állapítja meg az Opten.

A cég összeállította a legjövedelmezőbb ágazatok listáját is (az alaptőke/eredmény alapján), ezek a következők: szerencsejáték, fogadás; szennyeződésmentesítés, egyéb hulladékkezelés; humán-, illetve állat-egészségügyi ellátás; reklám, piackutatás; film, videó, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás; információs, illetve információ-technológiai szolgáltatás; távközlés; építményüzemeltetés, zöldterület-kezelés; jogi, számviteli, adószakértői tevékenység; biztonsági, nyomozói tevékenység.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here