Kötelező biztosítás 2010

Budapest, 2010. november 2., kedd (MTI)

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampánynak már az első napján 600 ezer díjszámítást végeztek az autósok a netrisk.hu biztosítási alkusz portálon, szemben a teljes múlt évi kampányban tapasztalt 2 millióval. A rendkívüli érdeklődés a megkötött szerződések számán is látható: 15 ezer autós már meg is kötötte új kgfb-szerződését, ami 50 százalékos növekedés az egy évvel korábbi forgalomhoz képest.

A jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjak szombaton jelentek meg, az idén 14 biztosító van a piacon. A biztositas.hu internetes alkusz elemzése szerint a kgfb díjszámításának kilowatt alapúra átállítása, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szigora és a biztosítók közötti díjverseny további 15-20 százalékos árcsökkenést hozhat az autósoknak.

A netrisk.hu keddi elemzése szerint az átlagos megtakarítás jelenleg 13 ezer forint, akad ugyanakkor autós, aki több mint 240 ezer forintot takarított meg azzal, hogy újrakötötte kötelezőjét.

A legtöbb új kgfb-szerződést eddig az Allianz, a K&H, az Astra és az MKB Biztosító kötötte. Közülük az Astra teljesen új szereplő, de az MKB sem rendelkezett eddig érdemi piaci részesedéssel. A kampányidőszak így jelentős átrendeződést hozhat a biztosítók erősorrendjében. Az Astra és a K&H “házi” versenyében egyelőre a K&H Biztosító vezet, miközben többnyire az Astra Biztosító kínálja a jobb árakat. A sorrendet így elsősorban az magyarázhatja, hogy az új piaci szereplőről még nem rendelkeznek elegendő információval az ügyfelek – olvasható az elemzésben.

Aki elektronikusan köt kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, majd a kapcsolattartástól a fizetésen át a kárbejelentésig mindent így intéz, az 20 százalékkal kisebb díjra számíthat – mondta Horváth Andrea az Allianz Biztosító nem életbiztosítási vezérigazgató helyettese kedden, a társaság internetes sajtótájékoztatóján.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) idei első féléves adatai szerint az Allianz részesedése a kgfb-piacból 35,2 százalék, így a 64,1 milliárd forintos díjbevételből 22,9 milliárddal részesedett. Pásti Zoltán értékesítési és hálózatirányítási vezérigazgató helyettes arról beszélt, hogy a díj mellett a biztosító tőkeereje, és a szolgáltatás színvonala is számít a választásnál.

Az autó flották kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjait a mostani díjhirdetéskor a statisztikai tevékenység-besorolás szerint határozzák meg, míg korábban a besorolás önkényes volt – közölte a CLB biztosítási alkusz az MTI-vel.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az októberi vezetői körlevelében felhívta a biztosítók figyelmét arra, hogy a flottáknak legalább 5 autóból kell állniuk, és ezek díját is ki kell tudni számolni a lapokban közzétett tarifa táblákból. Az alkusz kalkulációja szerint a legkisebb kgfb-díjat azok a cégek fizetik, amelyek tevékenysége a légi- és űrjármű gyártása, javítása. Nekik legalább olyan kedvező ajánlatot adnak a biztosítók, mint a halászattal, növénytermesztéssel, vagy állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozásoknak.

A legdrágább kötelező biztosítást fizethetik viszont – egyebek mellett – az élelmiszerkereskedők, az ivóvízellátásban tevékenykedő, vagy az építőiparban dolgozó cégek. Az alkusz másik tapasztalata az, hogy a kisvállalkozások alkalmazottai jobban vigyáznak a cégautókra, óvatosabban vezetnek, mint egy nagyobb vállalat dolgozói. Ezért nekik jobb konstrukciót, olcsóbb kgfb-t kínálnak a biztosítók.

Az Uniqa Biztosító a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) piacon idén 7,5 százalékról közel 9 százalékra növelte piaci részesedését, miközben a díjbevétele 3,3 százalékkal emelkedett – mondta Nyerges Péter, a biztosító gépjármű biztosítási területvezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a növekedést tartani tudja-e az Uniqa, Othmar Michl vezérigazgató úgy vélte, hogy az Allianz díjcsökkentése és az Astra, mint új szereplő, átrendezi a piacot.

Nyerges Péter szólt arról is, hogy csak a kgfb-nél ma már nem lehet 20-25 ezer forintos díjcsökkenést elérni, ezért kínálja sok biztosító együtt a kötelező és a casco biztosítást, mivel így már elérhető az említett csökkenés. Az idei tarifákban már a főváros környéki községekben is találnak olcsó Uniqa kgfb-t azok, akik idősebbek, és bónusz fokozattal rendelkeznek.

Az Aegon internetes biztosítója, az Aegondirekt.hu az idei kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban 10 ezer szerződést kíván megkötni, jövőre Szlovákiában és Lengyelországban kezdi meg működését, de 2012-től jelen lesz Csehországban, Romániában és Törökországban is – ismertette Marosvölgyi Péter szakmai igazgató sajtótájékoztatón.

Az Aegon Biztosító nem száll be a kgfb díjversenybe, a kedvezményekre figyelemmel mindössze 2-3 százalékkal csökkentette a jövő évi díjait. A régi ügyfelek díja viszont 10-30 ezer forinttal is csökkenhet – mondta Papp Lászlóné gépjármű-biztosítási üzletág igazgató. Jelenleg 370 ezer kgfb és 40 ezer casco szerződése van az Aegonnak. Idén az előbbinél 40 ezer, míg az utóbbinál 4.500 volt a nettó állomány növekedés.

- H I R D E T É S -