Vegyes várakozások és magas árak a gabonapiacon

Budapest, 2010. december 6., hétfő (MTI)

Vegyesek a várakozások a gabonapiacon, de az olajnövények áremelkedése és az időjárás kihat más növények árának az alakulására is – mondta Török Sándor, az Agrokont Brókerház Zrt. elnöke hétfőn az MTI-nek.

Kifejtette: a nemzetközi piacokon az olajnövények jelentős áremelkedése tapasztalható, s mivel a szóján keresztül ez az európai piacokra is hat, így a drágulás érinti a többi alaptermék, például a kukorica és a búza árát is.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

A szakember emlékeztetett arra, hogy a piacot egyértelműen befolyásolja az időjárás, hiszen a szárazság vagy a jelentős csapadék alapvetően meghatározza a várható terméseredményeket.

A magyarországi piacon az időjárás az őszi búza mellett a már szintén a földben lévő repcére is kihat. A sok csapadék, illetve az egyre inkább növekvő, belvízzel elborított területek miatt a piac most attól tart, hogy ezekből az őszi vetésű növényekből jelentős terméskiesés lesz majd a következő aratáskor – mondta az Agrokont elnöke.

Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde határidős gabonapiacán a kukorica márciusi jegyzése – tehát még az ótermésé – 200 forinttal 52.000 forintra emelkedett. A búza az első új termésű határidőre, augusztusra 51.700 forinton stagnált, a repce szintén augusztusra 111.000 forinton zárt, tehát szintén nem változott, ahogyan az ugyancsak új termésű, októberi határidejű napraforgó 107.000 forintos jegyzése sem.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here