Az ipari termelés várhatóan 11 százalékkal nő 2010-ben

Budapest, 2011. január 7., péntek (MTI)

Az elemzőket meglepte az ipari termelés novemberi, éves alapon mért igen gyors 14,5 százalékos növekedése, s az MTI kérdésére válaszolva 2010 egészére 11 százalékos, 2011-re 7-8 százalékos növekedést várnak.

A 8,2 százalékos elemzői konszenzusnál gyorsabb, 11,5 százalékos novemberi év/éves ipari termelési adatot várt Kondrát Zsolt, de ezt is meghaladta a KSH által közölt 14,5 százalékos éves, illetve a 4,3 százalékos havi emelkedés.

Mivel év/éves alapon októberben jelentősen, több mint 7,0 százalékkal esett vissza az ipar belföldi értékesítése, valószínűsíthető, hogy az erőteljes export mellett a belföldi értékesítés is nőtt novemberben – mondta az MKB Bank vezető elemzője.

Az Erste Bank elemzője, Árokszállási Zoltán ugyanakkor úgy látja, hogy a novemberi 4,3 százalékos növekedés döntő része az exportértékesítés megugrásával magyarázható. A német ipari rendelések a várt egy százalék helyett öt százalékkal nőttek, s ez húzza magával a magyar ipari termelést is – fűzte hozzá. Az Erste Bank elemzője novemberre a konszenzussal egyező, 8,2 százalékos ipari növekedést várt.

Mindkét elemző előrejelzése szerint a tavalyi év egészében az ipari termelés 11 százalékkal haladja meg a 2009. évit. (Az év első 11 hónapjában az ipar kibocsátása 10,5 százalékkal haladta meg a múlt év megfelelő időszakáét.)

Erre az évre sem esik messze egymástól a prognózisuk: Kondrát Zsolt 7,0 százalékos, Árokszállási Zoltán 7,0-8,0 százalékos növekedést vár az ipartól. Az Erste Bank elemzője megjegyezte, hogy a szakértők többsége már 2010. második félére lassulást várt, ami nem jön be. Mivel az ázsiai gazdaságok húzóereje további megrendelésekhez juttatja a német exportőröket, amelyek pedig viszik magukkal a magyarországi leányaikat illetve beszállítóikat, nem lenne meglepő, ha a magyar ipari termelés akár 8,0 százaléknál is nagyobb ütemben nőne majd 2011-ben.

- H I R D E T É S -