Januárban javult az euróövezeti beszerzési index

London, 2011. január 24., hétfő (MTI/Dow Jones/Reuters)

A felülvizsgált decemberi 55,5 ponthoz képest januárra 56,3 pontra emelkedett az euróövezet előzetes összetett beszerzési menedzser mutatója – közölte a londoni Markit gazdasági kutató intézet hétfőn.

Elemzők romlásra, 55,2 pontra számítottak.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Az üzleti hangulat mutatója 39 havi csúcsra, 55,4 pontra szökött a decemberi 53,9-ről.

A szolgáltatási szektorra vonatkozó előzetes januári mutató 55,2 volt a decemberi 54,2 pontot követően, ami meghaladja az elemzők által várt 54,3 pontot. Az ipari termelés beszerzési menedzser indexe valamivel gyengébb, a decemberi 57,1 után 56,9 volt az euróövezetben.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza az intézet közleményében úgy értékelte, hogy a januári adatok nagyjából 0,7 százalékos első negyedéves gazdasági növekedésnek felelnek meg. Ám figyelmeztetett: az erős számok ellenére kevés jel mutatkozik arra, hogy az eurózóna perifériájához tartozó országok vállalatai, mint az írek vagy a spanyolok utolérnék német vagy francia társaikat.

A felmérés foglalkoztatási mutatója három havi mélypontra, a decemberi 52,5 pontról 52,1 pontra esett a januárra vonatkozó előzetes adatok szerint. “A foglalkoztatottak száma ismét csökkent a két nagy országon kívül, különösen a szolgáltatási szektorban, amit jobban érintenek a költségvetési megszorítások.” – fogalmazott Williamson.

Az ipari alapanyagok árindexe 79,8 pontra ugrott az előző havi 74,1 pontról, miközben az elmúlt héten az Európai Központi Bank tisztségviselői rendre az inflációs kockázatokra hívták fel a figyelmet. A Markitnak válaszoló vállalatok a növekvő energia-, élelmiszer- és fémárakat hangsúlyozták.

A Markit gazdaságkutató cég több ezer menedzsert kérdez meg, amikor elkészíti a mutatót, amely 50 pont fölött a gazdaság élénkülését, az alatt visszaesését jelzi.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here