USA-Kína: 45 milliárd dollárnyi exportüzlet

Washington, 2011. január 19., szerda (MTI/Reuters/Dow Jones)

Az Egyesült Államok és Kína 45 milliárd dollár értékben kötött exportmegállapodásokat – közölte szerdán az amerikai kormányzat egy neve elhallgatását kérő vezető beosztású hivatalnoka.

A megállapodások részét képezi 200 Boeing repülőgép megvásárlása is, összesen 19 milliárd dollár értékben. További üzletekhez juthat az informatikai vállalat Honeywell, a gépiparban tevékenykedő Caterpillar és a Toshiba leányvállalata, az energiaipari berendezéseket gyártó Westinghouse Electric is. Az előzetes becslések szerint 235 ezer új munkahely létrejöttéhez járulhatnak hozzá az üzletek.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Az újságíróknak nyilatkozó hivatalnok azt is elmondta: számos fontos területen történt előrelépés a két fél között, például a szellemi tulajdon, a helyi innováció és a kormányzati beszerzések terén. A kínai fél ígéretet tett arra, hogy a kormányzati technológiai beszerzéseknél nem éri negatív diszkrimináció a külföldi vállalatokat, ahogy az alapján sem, hogy hol jegyzi be a vállalat szellemi termékeit.

Kína decemberben jelentette be: a kormányzati szervek és az állami tulajdonú vállalatok számára kötelezővé teszi a jogtiszta alkalmazások használatát. Most azt az ígéretet teheti Peking, hogy kivizsgálja a programban elérteket és nyilvánosságra hozza annak eredményeit.

A hivatalos bejelentés amerikai idő szerint szerda délután lehet, amikor Hu Csin-tao és Barack Obama amerikai és kínai üzletemberekkel találkozik. Az eseményen részt vesznek többek között a General Electric, a Boeing, a Coca-Cola, a Dow Chemical és a Lenovo-csoport vezetői.

Hu Csin-tao négynapos hivatalos állami látogatáson vesz részt az Egyesült Államokban, amelynek utolsó két napját Chicagóban tölti majd.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here