Az uniós támogatások közbeszerzési szabályai

Budapest, 2011. január 31., hétfő (MTI)

Az uniós alapokból elnyert támogatások csak úgy használhatók fel, ha a támogatott projektekhez szükséges vásárlásokra közbeszerzést ír ki a nyertes pályázó, ezekre a közbeszerzésekre külön szabályokat ír elő az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az egész támogatási rendszert szabályozó rendelet a közbeszerzéseket két csoportra osztja, attól függően, hogy azok értéke 300 millió forint alatti, vagy pedig meghaladja azt.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Az előbbi esetben az ajánlatkérő az eredményhirdetés előtt legalább 5 nappal értesíti a közreműködő szervezetet arról, hogy mikor hirdeti ki az eredményt, majd ha ez megtörtént, akkor a következő 5 napon belül a közbeszerzés teljes dokumentációját megküldi a közreműködő szervezetnek, aki utóellenőrzést végez. Erre 7 napja van, és ha szabálytalanságot észlel, akkor jogorvoslatot kezdeményez.

A közreműködő szervezet az irányító hatóság és a pályázók között helyezkedik el, és a támogatásokkal kapcsolatos operatív feladatokat végzi.

A 300 millió forint feletti beszerzéseknél a támogatott cég előbb egyezteti a közreműködő szervezettel a beszerzés műszaki és szakmai tartalmát, majd az eljárás megindítását megelőzően legalább 20 nappal, az addigi dokumentumokat megküldi a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ). Az NFÜ közbeszerzési-jogi minőségellenőrzésnek veti alá a dokumentumokat, és az ajánlattételi felhívás csak akkor tehető közzé, ha az ügynökség kiadta a jogi tanúsítványt.

Az NFÜ az eljárásra megfigyelőt jelöl ki, aki végigkíséri a közbeszerzést, minden iratba betekinthet, és minden ülésen rést vehet. Eredmény csak akkor hirdethető, ha előtte az NFÜ szabályossági tanúsítványt állított ki arról, hogy az eljárás jogszerűen zajlott.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here