Tízéves csúcson az euróövezet feldolgozóipara

London, 2011. március 1., kedd (MTI/Reuters)

Közel tízéves csúcsra emelkedett februárban az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye.

A Markit kedden ismertetett beszerzési menedzser mutatója (PMI) 59,0 pontra emelkedett a januári 57,3 pontról az első becsléssel, illetve az elemzői várakozásokkal összhangban.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Ezzel az euróövezeti országok feldolgozóiparának teljesítményét jelző mutató már 17 hónapja folyamatosan a bővülést jelző 50 pont felett jár, és 2000. június óta nem volt ilyen magasan az index.

A mutatószám ezúttal is az euróövezet legnagyobb gazdaságában, Németországban volt a legmagasabb – az adatrögzítés 15 éves történetében most volt a legnagyobb, 62,7 pont -, de rekordot döntöttek a mutatók Ausztriában és Hollandiában is. Franciaországban csak kis mértékben nőtt a PMI, és elmaradt a tavalyi év végén elért csúcstól.

Jó jel, hogy Görögország kivételével az euróövezet gyengébbnek számító gazdaságai is megtették az első lépéseket a fellendülés felé: Olaszország, Írország és Spanyolország feldolgozóipara 2006 június óta nem tapasztalt növekedést jelzett.

Görögországban azonban továbbra is visszaesőben van a feldolgozóipar, a mutató 42,8 pont volt a januári 42,3 pont után, miután a gazdasági megszorító intézkedések miatt továbbra sem tud kilábalni a válságból a három éve recesszióban lévő ország.

Az USA is jól teljesít

Közel hét éve, 2004 májusa óta nem teljesített ilyen jól az amerikai feldolgozóipar – jelezte az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM) februári feldolgozóipari mutatója, amelyet kedden hozott nyilvánosságra.

A beszerzési menedzser index 61,4 pontra nőtt az év második hónapjában, miközben az elemzők arra számítottak, hogy 60,5 pontra mérséklődik a januári 60,8 pontról. A mutató ezzel 21 hónapja folyamatosan nő

A beszerzési menedzser index 61,4 pontra nőtt az év második hónapjában, miközben az elemzők arra számítottak, hogy 60,5 pontra mérséklődik a januári 60,8 pontról. A mutató ezzel 21 hónapja folyamatosan nő

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here