Drasztikusan drágult a cukor és a liszt

Budapest, 2011. március 11., péntek (MTI)

A fogyasztói árak februárban 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az elemzők 4,2 százalékos inflációt vártak februárra.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,2 százalékkal növekedtek, ezen belül meredeken, 16 százalékkal emelkedett a cukor és 9,3 százalékkal a liszt ára – mondta Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője.

Az idén az első két hónapban átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció februárban 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 1,9 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított 12 havi áremelkedés 4,8 százalék, az egyhavi 0,7 százalék volt.

A fogyasztói árak 2010-ben átlagosan 4,9 százalékkal emelkedtek, idén januárban a 12 havi infláció 4,0 százalék volt. Tavaly februárban a havi infláció 0,3 százalék, a 12 havi 5,7 százalék volt.

Az idei év februárjában januárhoz viszonyítva a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az élelmiszerek árai emelkedtek. A már említett cukor és liszt mellett az idényáras élelmiszereknél (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,7 százalékos drágulást, a kakaónál 3,2 százalékos, a kávénál 2,2 százalékos áremelkedést mért a KSH. Ugyanakkor egy hónap alatt 2,2 százalékkal csökkent a sajt, 1,6 százalékkal a sertészsiradék ára.

A feldolgozott élelmiszerek a maginflációt is befolyásolják, így, ha ebben az árucsoportban az átlagnál gyorsabban emelkednek az árak, akkor az a maginfláció gyorsulásával jár – jelezte Mináry Borbála.

Egy hónap alatt egy százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül 2,4 százalékkal a vezetékes gázé.

A szolgáltatások havi árváltozása is 0,4 százalék volt, ezen belül a csatornadíj 6,4 százalékkal, a vízdíj 1,6 százalékkal emelkedett.

Az egyéb cikkek, és ezen belül a járműüzemanyag árai sem változtak januárhoz képest.

Az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszereknél 7,4 százalékos áremelkedést mért a KSH. Ezen belül a liszt ára 44,1 százalékkal, a cukoré 28,2 százalékkal, az idényáras élelmiszereké 26,8 százalékkal, az étolajé 18,9 százalékkal nőtt. Csökkent 7,4 százalékkal a tojás és 5,7 százalékkal a sertészsiradék ára.

Egy év alatt 7,0 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gázé 16,5, a távfűtésé 11,8 százalékkal.

Az egyéb cikkeknél 6,2 százalékos áremelkedés volt, az árucsoporton belül meredeken, 16,5 százalékkal emelkedett a járműüzemanyagok ára, a gyógyszerek ára 1,9 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások árai egy év alatt az átlag alatt, 1,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a csatornadíj 9,4, a szemétszállítás 4,3, a vízdíj 3,7 százalékkal drágult.

A ruházkodási cikkeknél kismértékű, 1,4 százalékos, a tartós fogyasztási cikkeknél 1,8 százalékos áremelkedést mért a KSH 12 hónap alatt.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here