Az ÉVOSZ mérnökár alkalmazását javasolja az új közbeszerzési törvényben

Budapest, 2011. március 24., csütörtök (MTI)

Az ajánlatkérők csak akkor írhassanak ki közbeszerzést, ha rendelkeznek a hitelesen kalkulált (mérnök-) ár ellenértékével, azt az ajánlattevőt pedig ki kell zárni az eljárásból, amelyik a mérnökártól több mint 20 százalékkal olcsóbban, vagy drágábban vállalná a munkát – egyebek mellett ezt javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A szövetség, csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint visszatérő probléma, hogy az ajánlatkérő pénzéből nem építhető meg az, amire ajánlatot kért. Különösen érzékeny ez a probléma akkor, ha uniós támogatás van a projekt mögött, hiszen akkor újra indul az egész folyamat.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Az ÉVOSZ javaslata szerint legyen egy olyan költségbecslési segédlet, amellyel előre kalkulálható az épület ára – ezt hívják a szakmában mérnökárnak. Jelenleg a megrendelő utasítása szerint készül a mérnökár is, a segédlettel megszűnne az ebből fakadó alulárazás.

A mérnökárat mindig fel kellene tüntetni az ajánlattételi felhívásban, így tudnák az ajánlattevők azt, hogy az ettől több mint 20 százalékkel való eltérés kizárással jár. Az ÉVOSZ így szüntetné meg azt a gyakorlatot, hogy a valós ár alatt vállaljanak munkát a cégek, megágyazva ezzel a lánctartozásnak.

A másik fontos javaslat az, hogy önmagában csak az ár ne lehessen döntő egy építés odaítélésénél. Mindig egybe kell vetni az árat a kapott értékkel – áll a közleményben. A bírálat során számítson értéknek az energiatakarékosabb épület, vagy az a tény, hogy az ajánlattevő az ágazati átlagot meghaladó bértarifát tartalmaz, illetve rendezettek a munkaügyi kapcsolatai.

Az ÉVOSZ száműzné a közbeszerzésekből a feltétel nélküli bankgaranciát, amely a megrendelői erőfölény egyik eszköze. A feltételhez kötött bankgarancia maradhatna szerintük, de csak úgy, ha jogszabály mondaná ki a lehívás feltételeit.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here