Oroszországot fojtogatja a korrupció

Horváth Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2011. március 30., szerda (MTI)

Az orosz államfő szerint a korrupció kihat Oroszország egész gazdasági helyzetére, szorítása nem gyengül, fojtogatja az egész gazdaságot, és az eredmény nyilvánvaló: a pénz elfolyik.

Dmitrij Medvegyev erről a modernizációs bizottság ülésén beszélt, ahol a befektetési klíma javításához szükséges számos aspektust elemzett szerdán Magnyitogorszkban.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Szólt arról, hogy manapság nem olyan sok embernek van lehetősége a biztonságos és sikeres vállalkozói tevékenységre, mint kívánatos lenne. Leszögezte: ezzel nem lehet tovább megbékélni, mert mindaddig, amíg az ország nem lesz vonzó a vállalkozások és a magánbefektetői tevékenység számára, nem oldható meg a fő feladat, az életminőség javítása. “Márpedig ezt kell célnak tekinteni bármely állami vezetőnek, bármely kormánynak, bármely kormányzó pártnak, a régiók minden vezetőjének, mindenkinek!” – jelentette ki.

Medvegyev kifejtette: ahhoz, hogy csökkenjen az állami vállalatok túlzott befolyása a beruházási klímára, három éven belül végre dönteni kell a nagy részvénypakettek privatizálásáról, és a döntést közzé kell tenni. Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az illetékes kormánytisztviselők, akik az egyes ágazatok szabályozásaiért felelősek, helyet foglaljanak a gazdasági társaságok igazgatótanácsaiban; és végül rendszerré kell tenni, hogy a legnagyobb állami cégek jó előre közzétegyék beszerzési terveiket, beleértve a vásárolni szándékozott termék árát is.

Az államfő egyebek között követelte a beruházók számára szükséges szolgáltatások minőségének radikális javítását, köztük a vámosok működését, a repülőtéri kiszolgálást, a vízumok kiadását, a kötelező bejelentkezéssel és a munkavállalási engedélyekkel összefüggő, valamint a postai szolgáltatásokat, továbbá a felügyeleti szervek, például a tűzoltóság tevékenységét, s mindezen kérdéseket a szolgálatit igénybe vevők véleménye alapján kell megítélni.

Medvegyev ezen kívül behatóan foglalkozott az oktatás, és különösen az egyetemi képzés minőségével.

Utasította a tanácskozáson Jurij Csajka legfőbb ügyészt, hogy egy hónapon belül vezessen be különleges mechanizmust a korrupcióval összefüggő panaszok kivizsgálására, és hogy az eljárás foglalja magába a vizsgálat eredményének közzétételét is. Hozzátette: ha egy adott szervezet működésével kapcsolatos panaszok száma nem csökken, akkor a vezetőit kell felelősségre vonni.

A tanácskozást követően Natalja Tyimakova, az elnök szóvivője közölte: a modernizációs bizottság ülésén a befektetési klíma javítására tett elnöki kezdeményezéseket utasítások formájában hamarosan megkapják az érintett hatóságok a végrehajtás határidejének megjelölésével.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here