Oroszországot fojtogatja a korrupció

Horváth Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2011. március 30., szerda (MTI)

Az orosz államfő szerint a korrupció kihat Oroszország egész gazdasági helyzetére, szorítása nem gyengül, fojtogatja az egész gazdaságot, és az eredmény nyilvánvaló: a pénz elfolyik.

Dmitrij Medvegyev erről a modernizációs bizottság ülésén beszélt, ahol a befektetési klíma javításához szükséges számos aspektust elemzett szerdán Magnyitogorszkban.

Szólt arról, hogy manapság nem olyan sok embernek van lehetősége a biztonságos és sikeres vállalkozói tevékenységre, mint kívánatos lenne. Leszögezte: ezzel nem lehet tovább megbékélni, mert mindaddig, amíg az ország nem lesz vonzó a vállalkozások és a magánbefektetői tevékenység számára, nem oldható meg a fő feladat, az életminőség javítása. “Márpedig ezt kell célnak tekinteni bármely állami vezetőnek, bármely kormánynak, bármely kormányzó pártnak, a régiók minden vezetőjének, mindenkinek!” – jelentette ki.

Medvegyev kifejtette: ahhoz, hogy csökkenjen az állami vállalatok túlzott befolyása a beruházási klímára, három éven belül végre dönteni kell a nagy részvénypakettek privatizálásáról, és a döntést közzé kell tenni. Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az illetékes kormánytisztviselők, akik az egyes ágazatok szabályozásaiért felelősek, helyet foglaljanak a gazdasági társaságok igazgatótanácsaiban; és végül rendszerré kell tenni, hogy a legnagyobb állami cégek jó előre közzétegyék beszerzési terveiket, beleértve a vásárolni szándékozott termék árát is.

Az államfő egyebek között követelte a beruházók számára szükséges szolgáltatások minőségének radikális javítását, köztük a vámosok működését, a repülőtéri kiszolgálást, a vízumok kiadását, a kötelező bejelentkezéssel és a munkavállalási engedélyekkel összefüggő, valamint a postai szolgáltatásokat, továbbá a felügyeleti szervek, például a tűzoltóság tevékenységét, s mindezen kérdéseket a szolgálatit igénybe vevők véleménye alapján kell megítélni.

Medvegyev ezen kívül behatóan foglalkozott az oktatás, és különösen az egyetemi képzés minőségével.

Utasította a tanácskozáson Jurij Csajka legfőbb ügyészt, hogy egy hónapon belül vezessen be különleges mechanizmust a korrupcióval összefüggő panaszok kivizsgálására, és hogy az eljárás foglalja magába a vizsgálat eredményének közzétételét is. Hozzátette: ha egy adott szervezet működésével kapcsolatos panaszok száma nem csökken, akkor a vezetőit kell felelősségre vonni.

A tanácskozást követően Natalja Tyimakova, az elnök szóvivője közölte: a modernizációs bizottság ülésén a befektetési klíma javítására tett elnöki kezdeményezéseket utasítások formájában hamarosan megkapják az érintett hatóságok a végrehajtás határidejének megjelölésével.

- H I R D E T É S -