Kína megafúziót tervez a réziparban

Melbourne, 2011. április 4., hétfő (MTI/Reuters)

Óriásfelvásárlásra készül Kína legnagyobb rézipari vállalata, a Minmetals Resources: 6,5 milliárd dollárt ajánlott az Equinox Minerals nemzetközi csoportért, amelynek részvényeit a torontói és a Sydney-i tőzsdén jegyzik, és amelynek Zambiában és Szaúd-Arábiában vannak jelentős rézbányái.

A világ rézkeresletének 40 százalékát adó Kína a fém árának emelkedésére való tekintettel nagy lendülettel terjeszkedik külföldön, s ha a mostani üzlet létrejön, akkor értékét tekintve ez lesz Kína eddigi negyedik legnagyobb határon túli felvásárlása.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Az Equinox hétfőn megerősítette a felvásárlási szándékot, s közölte, hogy az igazgató tanács hamarosan megvitatja az ajánlatot.

A Minmetals – amelynek Ausztráliában és Ázsiában vannak érdekeltségei – 7 kanadai dollárt ajánlott minden egyes Equinox részvényért, ez 23 százalékos felár a pénteki 5,71 dolláros záróárhoz képest. Sydneyben a tőzsdén 29 százalékkal 7,35 ausztrál dollárra emelkedett az Equinox részvényeinek az ára, meghaladván a kínai ajánlatot feltételezve, hogy lesznek még rivális ajánlattevők, amelyek magasabb árat fognak kínálni.

Elemzők rámutattak: a réz keresletének, illetve az előállítási költségek növekedése miatt további nagy fúziók várhatók, és az árak is emelkedni fognak.

A réz ára 120 százalékkal ugrott meg az elmúlt két évben, hétfőn tonnánként 9.350 dollár volt a jegyzése Londonban, de februárban 10 ezer dollár fölött is járt az ár.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here