Hosszabb távon javulhatnak az élelmiszeripar kilátásai

Budapest, 2011. május 4., szerda (MTI)

Bár a legtöbb magyarországi élelmiszeripari cég “a talpon maradás határán billeg”, hosszabb távon kedvezők az ágazat kilátásai, mivel állandó a termékei iránti kereslet, jelentős az exportpotenciál, és sok cég van tőkeerős külföldi tulajdonban – derül ki a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

A Coface, elemzésében ugyanakkor felhívja a figyelmet a hátráltató tényezőkre, így az alapanyagárak nagyfokú ingadozására, a beszerzési ár alatti kiskereskedelmi értékesítés problémájára, valamint az import által támasztott egyenlőtlen versenyre.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Az élelmiszeriparban – a hitelbiztosító kockázati skálája szerint – a legtöbb cég az ötös kategóriába esik, ez még elfogadható kockázatot jelent, de a hosszabb távú életképesség erősen kérdéses. Arányaiban ugyanakkor az élelmiszeripari cégek nagyobb számban tartoznak az ennél jobb kockázati csoporthoz, aminek az az oka, hogy ebben az ágazatban elég jelentős a külföldi tulajdonosi kör, ami nagyobb tőkeerőt, illetve stabilabb hátteret is jelent, s ez megjelenik a minősítésekben is – véli a Coface.

E cégek eladósodottsági helyzete ugyan romlott, ám miután ennek oka elsősorban a fejlesztésekben keresendő, a cégek értéke, vagyona is sok esetben nőtt – fűzi hozzá az elemzés és kiemeli, hogy ennek ellenére az elkövetkező időszak sorsdöntő lesz az élelmiszeripari cégek számára, kiderül ugyanis, merre fejlődnek tová

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here