Mártha Ime: új alapokon kellene az áram árát meghatározni

Budapest, 2011. május 17., kedd (MTI)

Tizenöt évvel a villamos energia társaságok privatizációja után új alapokon kellene az áram árát meghatározni, és ezzel csökkenteni lehetne azt – állítja Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója, az Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt.(ELMIB) nemrégiben kinevezett vezérigazgatója.

A szakember az MTI-nek kedden elmondta, hogy ha az eddigiek helyett új alapokon számolnák a lakossági áram árát, kilowattóránként 1,5 forint csökkentést lehetne elérni. A szabadpiaci ár is mérséklődhetne, igaz, ennél kisebb mértékben. A Magyar Energia Hivatal honlapja szerint a legalacsonyabb fogyasztás esetében a lakosság kilowattóránként 21 forint körüli árat fizet az áramért.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

A külföldi tulajdonba került cégek számtalan szolgáltatást átvettek az anyagcégüktől az informatikai rendszertől kezdve a különféle technológiai szolgáltatásokon át a menedzsment díjakig, ami mind-mind beépült abba az árba, amely még mindig az árképzés alapját jelenti, magyarázta Mártha Imre.

Időközben változott a technológia, megváltozott a piac, sok olyan költségelem van, amit már nem szabadna a bázisképzésnél figyelembe venni. Példaként említette, hogy az eredetileg hat áramszolgáltató cégből ma már gyakorlatilag csak három működik, radikálisan szűkített szervezetekkel, nyilvánvalóan a költséghatékony gazdálkodás miatt. Az E.ON a Dunántúlon és a Tiszántúlon szolgáltat, az RWE tulajdonú Elmű-Émász praktikusan egy cég lett és megmaradt a Démász EDF Démász néven. “Megérett az idő a szakításra múltbeli beidegződésekkel, tételesen végig kellene nézni minden elköltött forintot, hogy szükséges-e az adott szolgáltató alaptevékenységéhez” – hangsúlyozta Mártha Imre.

A Magyar Energia Hivatal időről időre, felülvizsgálja a végfelhasználói ár egyes elemeit, és az általa elismert költségek alapján tesz javaslatot az energiaügyekért felelős miniszternek a hatósági árra. A költségek felülvizsgálatának viszonyítási alapja, azaz a bázis rendszer lényegi elemei 15 éve változatlanok, ezért lenne szükség radikális változtatásra, ezért kellene felépíteni egy új árképzési modellt – jelentette ki Mártha Imre. Mint hozzátette, nem biztos, hogy ezzel csökkenne az áramcégek nyeresége, de a költségek biztosan. A vállalkozások hazai forrásból is beszerezhetnék azokat az eszközöket, szolgáltatásokat amit most az anyacégtől vagy külföldi multiktól vesznek meg, így belföldön költenének, nem külföldön.

Ez egybevág a kormány szándékaival is: hazai beszállítókat foglalkoztatni és kordában tartani az áram árát. Mártha Imre szerint az új, nulla bázisú árképzés politikai döntés kérdése, és fontos energiastratégiai lépés lenne.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here