A királyegyházi cementmű június végén kezdi a termelést

Királyegyháza – Megkezdi a termelést június végén a Lafarge és a Strabag 270 millió euróból épült cementműve a baranyai Királyegyházán – jelentette be Kővári József, a létesítmény építésére alakult Nostra Cement Kft. ügyvezetője.

Kővári József beszámolt arról, hogy a 2007 szeptembere óta tartó kivitelezés a végéhez közeledik: a cementmű hivatalos átadására szeptember 15-én kerül sor.
Az üzem az elérhető legkorszerűbb, energiahatékony berendezésekkel, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával évente 750 ezer tonna klinker és 1 millió tonna cement előállítására képes. Technológiájának különlegessége, hogy igény szerint kis mennyiségben is képes speciális cementek előállítására. A cement legnagyobb részét magyarországi építkezésekhez, elsősorban a Strabag beruházásaihoz használnák fel, a többit a környező országokban értékesítik. A Strabag vezetése 2003-ban határozott arról, hogy alapanyag beszerzésének könnyítése, gazdaságosabbá tétele érdekében egy új cementmű építésével részesedést szerez a cementiparban. A beruházás lehetséges helyszíneként több hazai és külföldi térség is felmerült, végül Baranya mellett döntöttek, mert a bükkösdi kőbányából kiváló minőségű dolomit nyerhető, környékén pedig fellelhető a cement készítéséhez nélkülözhetetlen agyag is. A világ cementgyártásában piacvezető Lafarge és az európai építőiparban piacvezető Strabag tavaly májusban közös céget alapított Ausztriát, Magyarországot, Szlovéniát, Szlovákiát és Csehországot érintő cementipari érdekeltségeik összevonására.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here