További, de lassabb bővülés a magyar feldolgozóiparban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,3.

  • A korábbi májusokkal és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték és a bővülés üteme inkább közepesnek mondható.
  • A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel csökkentek áprilishoz képest.
  • A foglalkoztatottság már nyolcadik hónapja növekszik, erős ütemben.

Az MLBKT Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,3. 2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan van. A mostani érték azonban 2010 szeptembere (50,5) óta a legalacsonyabb. A május havi index 4,4 százalékponttal kisebb az áprilisi értéknél (56,7), de továbbra is felette van a megelőző három év átlagának (49,2), és pontosan megegyezik a felmérés kezdetétől számított 15 év májusainak átlagával (52,3). Május összességében kedvező hónap volt a korábbi években, 1998-ban, 2009-ben és 2010-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke, ezenkívül csak 1999-ben volt éppen 50,0 pont felett (50,2).

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de ezzel együtt is már tizenhetedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték inkább alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb a növekedés üteme májusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani érték a nyolcadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkettedik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor harminchat hónapon át.

A májusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem enyhén lassult. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár a tizennyolcadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenése megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés után, de a növekedés üteme alig látható. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és tíz ennél jobb érték is volt. 2010-ben összesen hét hónapban jelzett csökkenést az index értéke, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig három-kettő a bővülésnek).

Májusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett áprilishoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül nyolcadik alkalommal. A korábbi májusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de továbbra is növekedést jelez. A mostani érték így is jobb az 1995 óta mért átlagnál, noha csak a nyolcadik legmagasabb májusi adat. Az index tizenhetedik hónapja bővül zsinórban, legalább ilyen hosszú időszakra utoljára 2005 augusztusa és 2007 júniusa között volt példa (23 hónap).
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme lassult, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonnegyedik hónapja nem csökkennek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hetedik leggyorsabb májusi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje májusban némileg alacsonyabb lett. A korábbi májusi értékeket nézve az idei csak a kilencedik legmagasabb 1995 óta, így átlagos havi adatnak mondható – különösképpen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely szintén a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg, hogy most újból csökkenés kezdődjön.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhébben csökkent áprilishoz képest, de a 2010. áprilisi megtorpanás után továbbra is az import bővülésére utal, immár megállás nélkül tizenharmadik hónapja. Erre utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Immár tizennyolcadik hónapja tart a bővülő trend. Az index értéke azonban visszaesett az előző hónaphoz képest. A mostani 18 hónapos folyamatos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.
  • Rengeteg különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek (acél, acéllemez, alumínium, keményfémek,földfém oxidok, vas), a mezőgazdasági termékek (báránybőr és –szőr,  élő csirke, kaucsuk, kukorica, olaj, paprika, vaj), valamint a különféle vegyipari termékek. Hiányt a különféle mezőgazdasági termékeken kívül a vegyipari termékek esetében jeleztek nagyobb számban. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be egyéb fémek (ezüst, réz, sárgaréz) és élelmiszeripari termékek (liszt, sajt, tojás) esetében.

Előfizetés

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here