Az energiaültetvény kiszámítható bevételi forrás

A stagnáló európai uniós agrártámogatások kapcsán az energiaültetvények fontosságára hívja fel a figyelmet a Biomassza Erőművek Egyesülete az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

2011.július 20. (MTI)

A közlemény emlékeztet arra, hogy az uniós büdzsé jelentős részét kitevő mezőgazdasági kiadások a következő hét éves – 2014-2020 közötti – költségvetési időszakban az elképzelések szerint nagyságrendileg a jelenlegivel megegyező mértékű, 371,7 milliárd euró lesz, de ezen belül kevesebb jut közvetlen támogatásokra.
A nagy biomassza erőművek érdekképviseleti szervezete szerint a magyar gazdálkodóknak kiszámítható bevételi forrást jelenthet energiaültetvények telepítése és az energetikailag hasznosítható mezőgazdasági melléktermékek értékesítése.
Magyarországon ugyan jelenleg legnagyobb mennyiségben erdei faanyagot használnak biomassza alapú energiatermelésre, de nagyon jók a lehetőségek energianövények telepítésére. A 4,2-4,5 millió hektár szántóföldi növénytermesztés mellett több százezer hektárra tehető az a szántóterület, ahol hagyományos szántóföldi kultúrát még a támogatások mellett sem lehet gazdaságosan termeszteni, de energiaültetvényre hasznosítható lenne. A szakemberek hosszú távon 300-400 ezer hektárról beszélnek.
A mezőgazdasági haszonnövények eltüzelhető hulladéka jelentős, miután tilos a tarlóégetés, a teljes mennyiséget nem lehet a talajba szántani, és az állattartás visszaszorulásával csökkent a takarmányozási és almozási célra használt mennyiség is. A Pro Energia Alapítvány tanulmányát idézve a közlemény megjegyzi, hogy például egy hektáron megtermelt kukorica szára 4 tonnát tesz ki, aminek fűtőértéke kilogrammonként 3,1 kilowattóra (tonnánként 31 megawattóra).  A repceszalma, illetve a gabonaszalma mennyisége hektáronként 3,5-3,5 tonna lehet, amiből viszont tonnánként 44 kilowattóra áramot lehet termelni. Szakértők szerint egy átlagos magyar háztartás éves áramfelhasználása mintegy 2.400 kilowattóra.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here