Nő a külföldi érdeklődés a magyar ingatlanok iránt

Becslések szerint a befektetési tranzakciók összértéke a magyar ingatlanpiacon 283 millió EUR körül volt 2011 első félévében, ami csak a transzparens befektetési tranzakciókat
tartalmazza.

“Ez nagyjából megfelel az év eleji várakozásunknak. Ennek az összértéknek azonban a jelentős része nemzetközi, illetve regionális tranzakciók keretében történt.” – mondta István LeRiche, a Colliers International budapesti irodájának befektetési társigazgatója az ingatlan-tanácsadó cég legújabb befektetési piaci jelentésével kapcsolatban.

Általánosságban elmondható, hogy nő a külföldi érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, de a potenciális vevők még mindig nézelődnek, és jól megfontolják a piacra lépést, így ez az aktivitás még nem jelent meg konkrét tranzakciók formájában. Ugyanakkor néhány új külföldi szereplők is feltűntek az érdeklődők között. Magyarország egyre inkább érdekessé válik a befektetők szemében, mivel a jelenlegi hozamszintek és alacsony bérleti díjak egy potenciális növekedési sztorit vetítenek előre az elkövetkező évekre, amikor is az üresedés csökkenése és ezzel párhuzamosan a bérleti díjak emelkedése várható. Szintén pozitív jel, hogy csökkent a rés az eladói és vevői elvárások között, ami szintén arra enged következtetni, hogy több tranzakció fog létre jönni az elkövetkezendő időkben.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Finanszírozást szerezni továbbra is nehéz, és még mindig ez a kulcsa a tranzakciók létrejöttének. A bankok csak a legjobb termékek esetében hajlandóak hitelt nyújtani, és ez áttételesen a keresletet is valamennyire meghatározza.

A kilátásokkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az év égészét tekintve a Colliers International várakozása alapján az összes befektetési volumen becslés szerint eléri a 600 millió EUR-ot, mivel jelenleg is több ügylet van folyamatban és több tranzakció is várható a második félévben. Jelenleg is van néhány olyan piacmozgató hatású ügylet folyamatban, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a befektetési volumen elérje, vagy akár meghaladja az említett összeget. Ezek a tranzakciók ugyanakkor a Magyarországra irányuló befektetői bizalom visszatérését is megerősíthetik majd.

A hozamok tekintetében nem volt jelentős változás megfigyelhető az elmúlt időszakban, és nem várható gyors javulás sem. Általánosságban elmondható, hogy a jó minőségű iroda- és kiskereskedelmi projektekre 7,5-8% körül van befektetői érdeklődés, míg az “elméleti” elsődleges ipari ingatlan hozamok 9-9,5% körül vannak. A befektetők továbbra is a minőségi vagy hosszú távú bérleti szerződéssel rendelkező ingatlanokat keresik, mint pl. az “A” kategóriás modern irodák, vagy színvonalas kiskereskedelmi központok, ipari ingatlanok. A fenntarthatóság és a zöld tanúsítványok megléte is egyre inkább elengedhetetlenné válik.

“Várakozásaink szerint a befektetők továbbra is óvatosak maradnak a közeljövőben, ami azt is jelenti, hogy az eladóknak teljesen rendben kell tartaniuk a saját házuk táját, ha azt akarják, hogy legyen esélyük tranzakciók lezárására.” – összegezte Isván LeRiche.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here