A hazai mezőgépgyártás jövője

A magyar mezőgépgyártás is része lesz a Nemzeti Vidékstratégiának, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár A hazai mezőgépgyártás jövője című konferencián, az OMÉK-on.

Az államtitkár hangsúlyozta, az Európai Unió az agrárágazat versenyképességének fejlesztésében látja a fenntartható élelmiszertermelés jövőjét, ehhez viszont elengedhetetlen a mezőgazdaságot kiszolgáló modern géppark. A magyar mezőgazdaság a piaci versenyben csak akkor lehet eredményes, ha nemcsak az agrártermékeket előállító termelőket, hanem az agrárágazathoz szorosan kötődő gépgyártást is helyzetbe hozza. A brüsszeli tárgyalások eredményeként a Közös Agrárpolitika (KAP) a 2014-2020 időszakában is kiemelt területként kezeli a tagállamok műszaki fejlesztésének elősegítését.

Magyarországon több mint 160 vállalkozás foglalkozik mezőgazdasági gépekkel előállítóként, beszállítóként vagy forgalmazóként.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Az elmúlt 10 évben számottevően javult a magyar mezőgazdaság gépellátottsága, valamint a gépesítés színvonala. Tíz év alatt az agrárium képviselői 770 milliárd forint értékben vásároltak és helyeztek üzembe új technikát, amely nagyrészt minőségi cseréket és a gépi kapacitások növekedését tette lehetővé. Az új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) támogatásaival a mezőgazdaság technológiai megújítását, a termelők gép- és technológiai beszerzéseit teszi lehetővé.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) még az idén meghirdeti a Kertészetek korszerűsítését támogató pályázatát, amelynek forrásait a gazdák technológiai berendezések megújítására is fordíthatják – erősítette meg Czerván György.

Fontos kiemelni – folytatta –, hogy a magyar mezőgazdasági gépgyártás is hozzájárul a külkereskedelmi mérleg javításához, hiszen az ágazat nettó exportőr.

A gazdasági válság a mezőgép előállítást is visszavetette, a legtöbb terméket 2008-ban állította elő az ágazat. A VM álláspontja szerint a magyar mezőgazdaságnak szüksége van erős és fejlett mezőgépiparra, amely képes a hazai követelményeknek megfelelően fejleszteni és rugalmasan kezelni a kis- és nagyüzemek gépesítési igényeit is. Az ágazat munkahelymegőrzés és esetleges bővítés szempontjából illeszkedik a kormány programjába, mert a több, tradicionális szakmának helyet adó üzemek helyben, a vidéki lakosságnak biztosítanak megélhetést – emlékeztetett az államtitkár.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here