Tovább bővült a külkereskedelmi többlet

Az export értéke meghaladta a 46 milliárd eurót, míg a behozatal a 41 milliárdot – ez egyben azt is jelenti, hogy forintértékben külkereskedelmünk meghaladta a válság előtti szintet.

2011 júliusában – az előző havi csökkenés után újra nőtt a kivitelünk az előző év azonos időszakához viszonyítva: az export 0,8%-kal emelkedett az import 2,3 százalékos csökkenése mellett. A magyar kivitel továbbra is dinamikusan bővül Ázsia irányába, ahová több, mint 30%-kal többet exportálunk, mint a tavalyi év azonos időszakában. A növekedés elsősorban Malajzia és Szingapúr felé kiemelkedően magas, míg Japán irányába kis mértékű visszaesést regisztrált a KSH. Európába irányuló kivitelünk 13%-kal haladja meg a 2010 azonos időszakát jellemző szintet, Lengyelország és Ausztria piacainak tekintetében jelentős mértékű bővülés jellemző, míg legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Németország viszonylatában 13%-os a növekedés.

Az első hét hónap felhalmozott egyenlegét vizsgálva összességében az látható, hogy a legnagyobb mértékű többletet Európával szemben tudtuk felmutatni, több mint 1600 milliárd forint értékben, amely aktívum elsősorban Nagy Britanniával, Romániával és Németországgal szemben alakult ki. Ázsiával szemben – a javuló számok ellenére – továbbra is passzívum mutatkozik, ám az olló a csökkenő import és a kedvező exportszámok következtében folyamatosan záródik.

Az árufőcsoportokat vizsgálva láthatjuk, hogy a többletünk jelentős része továbbra is a gépek és szállítóeszközök kereskedelmében keletkezik. Aktívumot mutat továbbá az élelmiszerek és a nyersanyagok árufőcsoport, míg a legnagyobb passzívum az energiahordozók külkereskedelmében mutatkozik.

Bár külkereskedelmi szektorunk jelentős mértékben függ az európai reálgazdasági trendektől, az év hátralévő részében további lassú egyenlegjavulást várunk 2010 azonos időszakához képest, így az éves többlet várhatóan jelentősen nagyobb lesz a tavalyinál.

- H I R D E T É S -