Strasbourg: az Európai Parlament a közbeszerzésekről

A közbeszerzési eljárások leegyszerűsítését, az uniós közbeszerzések áttekinthetőbbé tételét kezdeményező állásfoglalást szavazott meg kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP).

“A közbeszerzési szabályok korszerűsítése és a közbeszerzési belső piac megnyitása elengedhetetlen Európa versenyképességének javításához, s az üzleti szféra számára is új lehetőségeket teremtene” – hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő, a szavazás eredményét üdvözlő nyilatkozatában.
A fideszes politikus a témáról folytatott plenáris vitában rámutatott arra, hogy a jobb szabályozás érdekében minden érintett félnek nagyobb jogbiztonságra van szüksége.
“Sajnos elmondhatjuk, hogy az európai jogalkotás és a nemzeti átültetés bonyolult összjátéka nem eredményezett kevésbé bürokratikus közbeszerzési eljárásokat, hanem éppen ellenkezőleg, több munkához, a jogi tanácsadással járó magas külső költségekhez és hosszadalmas eljárásokhoz vezetett. Ez pedig sajnos a minőség rovására ment” – hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó. Rámutatott arra, hogy túl gyakran választják a legolcsóbb, nem pedig a legjobb ajánlatot, ezért szerinte “a közbeszerzés teljes potenciáljának kibontakoztatása érdekében” el kellene hagyni a legalacsonyabb árra vonatkozó feltételt.
Az EP gazdasági és monetáris bizottságának magyar tagja kiemelte, hogy az ajánlatkérő szervek aránytalan pénzügyi garanciákat, biztosítékokat és teljesítési kötelezvényeket kérnek, amelyek további akadályokat gördítenek a kis és közepes vállalkozások (kkv-k) elé.

Pelczné Gáll Ildikó javasolta: az Európai Bizottság – az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó testülete – vizsgálja meg, milyen differenciált megközelítéseket lehetne alkalmazni annak érdekében, hogy javuljon a kkv-k részvételi aránya a pályázatokon.
“Ha ezt sikerül elérni, akkor a közbeszerzés modernizációja valódi sikertörténet lehet” – tette hozzá felszólalásában.
Az építési beruházásra irányuló közbeszerzési szerződésekről szóló európai irányelv még 1971. július 26-án lépett hatályba.  Azóta számos érdekelt fél igényelte, hogy vizsgálják felül az EU közbeszerzési rendszerét, a hatékonyság és eredményesség javítása érdekében. Az Európai Bizottság ezért bejelentette, hogy széles körű konzultációk után legkésőbb 2012 elején jogalkotási javaslatokat nyújt majd be.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here