2009 novembere óta most a legalacsonyabb a BMI

Októberben 48,2 volt a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke, ami 2,5 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberinél.

A mostani érték 2009 novembere óta a legalacsonyabb – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán.

A korábbi októberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték kifejezetten alacsony, és egyértelmű szűkülést jelez.
A közlemény szerint 2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és a növekedés üteme 2010 novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban először lassabb ütemre váltott a bővülés, majd az elmúlt három hónapban kétszer is csökkenést mutatott a BMI.
A BMI egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga, 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, ez alatti pedig a recesszió irányába való elmozdulásra utal.
A felmérésben vizsgált részindexek három kivétellel csökkentek szeptemberhez képest.
A termelési mennyiség indexe esett, de ezzel együtt már huszonkettedik hónapja emelkedik a mutató. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tizenháromszor volt nagyobb a növekedés üteme októberben.
Az új rendelések indexe erősebben visszaesett, a mostani a harmadik legalacsonyabb októberi érték 1995 óta.
Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonharmadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

A vásárolt készletek növekedése ismét beindult, de az idei októberi érték az elmúlt tizennégy év alapján átlag alatti.
A közlemény szerint októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, és a foglalkoztatottsági index utoljára 2009 szeptemberében volt ilyen alacsony. A 2010 szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index 2009 decembere és 2011 szeptembere között a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelezte, összesen huszonegy alkalommal. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legmagasabb 1995 óta.
A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonkilencedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik leggyorsabb októberi ütem.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, és megszakította a 2010. áprilisa óta tartó bővülési trendet, amely tizenhét hónapig tartott. Ilyen sorozatra utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamat rajzolódik ki: immár huszonharmadik hónapja tart a bővülő trend, és az index értéke enyhén nőtt az előző hónaphoz képest.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here