Marad az eva 2013-ig

Megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva 2012-ben, az összeghatára és az adómértéke azonban emelkedni fog – nyilatkozta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

Szavaztak a jövő évi adótörvények módosításairól hétfőn.

A baleseti adó legfeljebb napi 83 forint lehet, csökken a kiküldetési díj adója, a különadót a jogutód is fizeti – egyebek mellett ezeket az új szabályokat emelte ki a jövő évi adótörvényekhez benyújtott, a kormány által támogatott és a parlament által hétfőn este kormánypárti többséggel megszavazott módosításokból Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.
Az egyszerűsített vállalkozási adót rendszeridegennek nevezte az államtitkár a szavazás előtti felszólalásában, de mint mondta, az eva egy évre még fennmarad, mert nincs más átalányadó a vállalkozásokra. Kiemelte továbbá, hogy a közösségi közlekedési adót nem támogatja a kormány.
Az Országgyűlés döntése értelmében a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalvány értéke havi 18 ezer forintról 12.500 forintra csökken, ha azt a munkaadó által működtetett étteremben használják fel. Minden más esetben csak 5 ezer forint számít béren kívüli juttatásnak.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

Megmaradhat tehát az eva 2012-ben, összeghatára azonban 25 millió forintról várhatóan 30 millió forintra emelkedik, az adómérték pedig vagy 35, vagy 40 százalékra nő – jelentették be kormánypárti politikusok a Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülése után.
Vámosi-Nagy Szabolcs  adószakértő szerint sokan ki fognak lépni az eva hatálya alól. Lehet, hogy lesz, akinek még így is megéri, de az érintettek jelentős része valószínűleg abbahagyja az evázást – mondta.
Az adószakértő adószakmailag indokolatlannak tartja a lépcsőzetes kivezetést, álláspontja szerint az evát bevezetni sem kellett volna annak idején. “Amióta Lenin azt mondta, hogy nem minden kompromisszum elvtelen, azóta minden elvtelenséget kompromisszumnak hívnak” – jelentette ki. Arra az érvre, amely szerint az evát nem lehet “hirtelen” kivezetni, úgy reagált: az adót ugyanakkor hirtelen meg lehet emelni, az adójóváírás kivezetésénél pedig, ami sokkal nagyobb tömeget érint, nincs átmenet. “Vegyük tudomásul, hogy az evások tipikusan szellemi tevékenységet folytató vállalkozások, amelyeknek nyilvánvalóan nagyobb a társadalmi megnyivánulási lehetőségük, mint az átlagnak” – mondta az adószakértő.
Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adópartnere szerint azzal, hogy várhatóan egy átmeneti évet adnak az eva kivezetésére, pozitív, kompromisszumos megoldás született. Az eva alanyok ugyanis így át tudják gondolni a további lépéseket, a jogalkotóknak pedig lesz idejük arra, hogy olyan átalányadózási technikát dolgozzanak ki, amely mind a költségvetés, mind az adózók számára kielégítő lehet. Ez olyan horderejű döntés, amelynél mindenképpen üdvözlendő, hogy van átmenet. Hangsúlyozta: ez alatt az egy év alatt az ekhot és az egyéb átalányadózási módokat is vagy egységesíteni kellene, vagy el kellene gondolkodni azon, hogy adnak-e preferenciákat, s ha igen, mi módon és milyen körnek. Úgy vélekedett, az, hogy 40 százalékra emelik fel az adókulcsot, már önmagában az általános adózás választása felé tereli az adóalanyokat.

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here