Szabályozzák jövedéki adót 2012-től

A jövedéki adó szabályozásának jelentős módosítása várható 2012. január 1-jétől az Országgyűlés elé benyújtott javaslat alapján – hívja fel a figyelmet a PwC.

A tanácsadó cég ismerteti: a javaslat alapján azok a gazdálkodók, akik rendelkeznek engedélyezett gazdálkodói státusszal (AEO tanúsítvány) megbízható adósnak, megbízható adómentes felhasználónak, valamint megbízható felhasználói engedélyesnek minősülnek, így csökkenhet az általuk nyújtott jövedéki biztosíték összege.
A javaslat alapján a kereskedelmi gázolaj után literenként – a 2011. november 1-jével hatályba lépő szabályozás módosításaként – 19,50 forint helyett 17 forint lenne visszaigényelhető.
Az adóraktári, bejegyzett kereskedői, bejegyzett feladói, felhasználói engedélyhez, a keretengedélyhez, a jövedéki termék szabad forgalomban végzett kereskedelméhez, importálásához, exportálásához szükséges jövedéki engedélyhez a kérelmezőnek a módosító javaslat szerint nem kellene olyan okmányokat benyújtania, amelyek rendelkezésre állnak az adóhatóság saját nyilvántartásában vagy a cégnyilvántartásban.
A módosítás egyes kenőolajok beszerzése és szállítása esetén bejelentési kötelezettséget írna elő.
A nem szeszes italnak minősülő alkoholtermékek jövedéki adómértéke hektoliterenként (hl) várhatóan 289.900 forint lesz (100 térfogatszázalékos etilalkoholra vetítve, 20oC-on mérve).
A javaslat a sör adómértékét 1.470 forint/alkoholfok/hl összegben egységesítené, azaz megszüntetné a hagyományos és ízesített sörök közötti eltérő adómértékeket. Továbbá a javaslat kedvezményes adómértéket (735 forint/alkoholfok/hl) vezetne be a “kisüzemi” sörfőzdékben előállított sörre.

A sörfőzdékre vonatkozóan könnyítéseket tartalmaz a javaslat, például a sörfőzde adóraktár engedélyese nem lenne köteles a vevőnyilvántartás adatait számítógépes adathordozón tárolni.
Lehetővé válna a természetes személy által előállított sör (1.000 liter/év), gyümölcsbor (1.000 liter/év) és pezsgő (1.000 liter/év) adómentes, saját fogyasztásra történő házi előállítása előzetes bejelentési kötelezettség mellett, amennyiben nem kerül sor értékesítésre.
A jövedéki törvény módosításáról szóló javaslat alapján a dohánygyártmányok nemcsak a jövedéki adó-, hanem az általános forgalmi adó mérték változásának hatálybalépését követően is csak az új adómértéknek megfelelő adójeggyel lennének szabad forgalomba bocsáthatóak, illetve importálhatóak. Egy módosítás lehetővé teszi, hogy a jövedéki engedélyes kereskedő és az importáló az új adómérték hatálybalépését követően 31-60. nap között is birtokolhatja a  korábbi adómértéknek megfelelő adójeggyel rendelkező dohányterméket, amiket nem jövedéki engedélyes kereskedőtől szállítottak vissza, és azokat visszaszállíthatja adóraktárba, bejegyzett kereskedő és importáló részére.

Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek
Ártárgyalás tréning beszerzőknek

(MTI)

Hirdetés
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
Beszerzési jogi tréning
”Beszerzési

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here