Csatorna- és szennyvízberuházás Békés megyében

Csaknem 41 milliárd forint európai uniós támogatást nyert csatornahálózat bővítésére, szennyvíztisztítók építésére és korszerűsítésére a Békés Megyei Vízművek Zrt. szolgáltatási területén húsz Békés megyei város és község.

Nagy László, a társaság műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy a beruházásokat az önkormányzatok a Környezet és Energia Operatív Program keretéből elnyert pénzből finanszírozzák 15 százalékos önerővel.
Tizenegy településen már megkezdődött a kivitelezés, és a közbeszerzési eljárások befejezése után a többi városban és községben is kezdődhetnek a munkálatok – tette hozzá Nagy László.
A társaság 66 önkormányzat tulajdonában van, és a Békés megyei települések 90 százalékán nyújt szolgáltatást. A beruházások után az elvezetett és tisztított szennyvíz mennyisége több mint tíz százalékkal nő.
A legnagyobb – csaknem 15 milliárd forintos – fejlesztés Békéscsabán lesz. A munkálatok befejezése után, várhatóan 2013-ban százszázalékos lesz a csatornázottság a városban.

Orosháza önkormányzata ötmilliárd forint vissza nem térítendő EU-támogatást nyert a szennyvíz-elvezetési és -kezelési rendszer kiépítésére, a hálózatra további 3200 ingatlan csatlakozhat majd. Tótkomlós több mint kétmilliárdot fordíthat szennyvízberuházásra, Körösladány, Füzesgyarmat és Gádoros pedig 1,7 és 1,8 milliárd közötti összeget.
A fejlesztések több, belvíztől veszélyeztetett települést is érintenek.

(MTI)

- H I R D E T É S -