Átadták a tíz megawatt kapacitású pécsi naperőművet

A pécsi naperőmű nyolc, egyenként 1,25 megawattos, modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, ezek egymástól függetlenül is képesek működni.

A létesítmény átadóján Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: a pécsi naperőmű üzembe állításával éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet Magyarország szén-dioxid-kibocsátása.

A naperőművet a pécsi hőerőmű egykori zagyterének rekultivált, több mint tízhektáros területén alakították ki, ahol több mint 38 ezer napelempanelt szereltek fel. A beruházás mintegy 4,2 milliárd forint európai uniós és állami támogatás segítségével valósult meg, az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította. Aradszki András célként jelölte meg a pécsi fejlesztéshez hasonló beruházások megvalósítását, amelyek nemcsak fenntarthatóak, de az ország energiaimport-függőségét is csökkentik. Az államtitkár kitért arra is, hogy a párizsi klímacsúcs vállalásinak teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés fokozása. Emlékeztetett: Magyarország vállalta, hogy a megújuló energiaforrások részarányát energiafogyasztáson belül 14,65 százalékra emeli 2020-ig.

A célkitűzés teljesítése időarányosan jól halad, a mutató már tavalyelőtt elérte a 2016-ra tervezett értéket – jelezte az államtitkár. Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a társaság a napokban elfogadott új stratégiájának értelmében a jövőben tevékenyen fog részt venni a megújuló energiát előállító technológiák telepítésében. E tekintetben mérföldkőnek nevezte a pécsi létesítmény kialakítását. A naperőmű a megyeszékhely energiahatékonyságát is növeli, ugyanis a város közintézményei a létesítményből kikerülő kedvező árú energiát tudják majd használni a jövőben – tette hozzá. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere arról számolt be, hogy Pécs a most avatott létesítmény közelében tervezi felépíteni saját, kisebb kapacitású naperőművét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) a város számára rendelkezésre álló forrásokból.

A pécsi naperőmű nyolc, egyenként 1,25 megawattos, modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, ezek egymástól függetlenül is képesek működni. A naperőmű tervezését és kivitelezését a nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott, az MVM OVIT Zrt. és az AsiaNet Hungary Kft. alkotta konzorcium végezte, a műszaki ellenőri feladatokat pedig az MVM ERBE Zrt. látta el.

(MTI – mti.hu, 2016.04.28.)

- H I R D E T É S -