Kizökkenthetetlen a hazai nagyvállalati szektor

A K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb eredményei alapján óvatos optimizmussal vágnak bele az idei évbe a legnagyobb hazai cégek.

A vállalatok enyhén bővülő árbevételt feltételeznek, azonban többségük sem munkaerő-felvételt, sem beruházást nem tervez idén.

A nagyvállalatok aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index gyakorlatilag alig változott, jelenleg 7 ponton áll. “A hazai nagyvállalatok óvatos optimizmussal indítják az évet, várakozásaik stabilnak mondhatóak. A cégek főként saját helyzetüket tekintve derűlátók, mivel a vállalati részindex 10 ponton áll. Azt is látni kell azonban, hogy az elmúlt egy évben egy enyhe csökkenő trend bontakozott ki a vállalat teljesítményére vonatkozóan. A gazdasági környezettel kapcsolatos kilátások továbbra is visszafogottabbak. A makrogazdasági részindex 0-ról -2 pontra süllyedt, a várakozások tehát újra a negatív tartományba kerültek, megtörve ezzel a tavalyi évre jellemző javuló hangulatot – mondta el Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A vállalatok jövőjére vonatkozó stabil várakozások mögött az áll, hogy enyhén növekvő, 2,6%-os árbevétellel kalkulálnak, miközben a beruházásokkal és a munkaerő-felvétellel kapcsolatban inkább a kivárás jellemző: a cégek döntő többsége nem tervez sem beruházást (61%), sem pedig létszámbővítést (88%) idén.

Forintgyengülés és alacsonyabb közterhek a láthatáron

A gazdasági környezetre vonatkozó enyhe visszaesés hátterében az áll, hogy egyre többen számítanak forintgyengülésre. Bár a cégek közel kétharmada (63%) a felméréskor jellemző 310 forint körüli euró árfolyam stabilizálódását feltételezi az év első felében, az előző negyedévi 24%-ról 31%-ugrott az ennél magasabb euró árfolyamra számítók aránya. A közterhekkel kapcsolatban azonban derűlátók a cégek. Az előző negyedévhez képest közel dupla annyian (22%) várnak csökkenő adókat és járulékokat idén, ami az index történetében az eddigi legmagasabb arány. Ennek hátterében feltehetően a felméréskor bejelentett adóváltozások – többek között a társasági adó 9%-ra mérséklése – állhat.

- H I R D E T É S -