Rekordszintű külkereskedelmi többlet – trendfordulat a külkereskedelemben

Áprilisban a külkereskedelmi áruforgalom többlete 479 millió eurót ért el, amely az előző év azonos időszakinál 24 millió euróval magasabb. A KSH ma reggel közzétett adatai szerint az export euróértéke 13,3%-kal nőtt. Fontos trendforduló mutatkozik az ázsiai országokkal fennálló kereskedelmi kapcsolatainkban, hiszen ebben a szegmensben kiemelkedő mértékben nőtt az exportteljesítményünk.A gyorsjelentés szerint áprilisban az export értéke 13,3%-kal, 6334 millió euróra, az importé pedig 14%-kal, 5855 millió euróra nőtt, így az aktívum meghaladta a 479 millió eurót. Az első négy hónapban a többlet elérte a 2,5 milliárd eurót, ami rekordot jelentő érték, egyúttal pedig jelzi a trendfordulatot a külkereskedelemben. Fontos kiemelnünk, hogy az ázsiai kivitelünk 47%-kal, míg az importunk csak 7,8%-kal nőtt, így a deficitünk 365 millió euróval csökkent, tehát ez a reláció járult hozzá legnagyobb mértékben az aktívumnövekedéshez. Az új EU-tagállamokba (EU-11) irányuló exportunk is rendkívül dinamikusan, 30,8%-kal bővült, így a többletünk 341 millió euróval, 1,6 milliárdra nőtt az országcsoporttal szemben. Az egyes országokat tekintve meg kell említenünk az Ausztriával szembeni deficit jelentős csökkenését, illetve a Törökországgal, Szingapúrral, Dél-Afrikával és Csehországgal szembeni többlet bővülését.

A forgalom áruszerkezetét tekintve a legfontosabb a gépek, szállítóeszközök termékcsoport többletének 906 millió eurós bővülése, amely így 4,2 milliárd eurót ért el. Kiemelendő ezen belül a mobiltelefon, illetve alkatrészei kivitelének és behozatalának dinamikus bővülése. Az árufőcsoportok közül még az élelmiszerek, ital, dohány járult hozzá pozitívan az egyenleg alakulásához, a többlet 156 millió euróval nőtt. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az energiahordozók deficitje az importárak növekedése miatt jelentősen nőtt, a behozatal volumenének csökkenése ellenére. Részben ennek köszönhető az is, hogy áprilisban az import értéke az exportét meghaladó ütemben bővült.

Az év hátralévő részében a külkereskedelem növekedési üteme a magasabb bázis miatt az év elejinél alacsonyabb lehet, bár a fogyasztás második félévben való várható gyorsulása az importra is hatással lesz. Az exportszektor a külkereskedelem a növekedés legfőbb bázisát képezi majd az év hátralévő részében is.

Hirdetés