Fél év után először élénkülést mutat a brit gazdaság

A várakozásokat messze meghaladó ütemben emelkedtek februárban a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, amelyek fél év óta először élénkülést jeleznek.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) kedden ismertetett közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ebben a hónapban 53,0-ra emelkedett a januárban kimutatott 48,5-ről.

A piaci előrejelzések átlaga 49,0-es kompozit BMI-mutatót valószínűsített februárra.

Az S&P Global az előzetes februári BMI-becsléshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte: a kompozit aktivitási index tavaly július óta most először jár az élénkülésre utaló 50 feletti tartományban.

Az 50-et meghaladó BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 53,0-as februári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének jelentős ütemű fellendülésére vall.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta a februári kompozit BMI-indexen belül a nagyobb lendületet: az ágazat aktivitási mérőszáma a januári 48,7-ről 53,3-ra emelkedett ebben a hónapban.

A feldolgozóipar BMI-mutatója jelenleg 49,2 a múlt hónapban mért 47,0 után, vagyis a gyáripar aktivitása minimális mértékben továbbra is csökkent, de az új mérőszám így is hét havi csúcs. A kibocsátási részindex ráadásul 51,6-ra emelkedett, jelezve, hogy a szektor termelési értéke már növekedésnek indult.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza az előzetes februári adatokat kommentálva kiemelte: a vártnál sokkal jobb jelzőszámokból kitűnik, hogy jóllehet számos vállalat – különösen a feldolgozószektorban – még mindig nehéz működési kondíciókról számol be, a szélesebb körű üzleti szektor hangulatának azonban felhajtóerőt adtak azok a jelek, amelyek az infláció már bekövetkezett tetőzésére, a beszállítói hálózatok működésének javulására és a recesszió kockázatának enyhülésére utalnak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adataiból is az derül ki, hogy a brit gazdaság a korábbi várakozásokkal ellentétben szűken ugyan, de egyelőre elkerülte a recessziót.
Az ONS előzetes becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben stagnált – vagyis nem nőtt, de nem is csökkent – a brit GDP-érték a harmadik negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben a brit hazai össztermék 0,3 százalékkal csökkent, de az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik.

Londoni elemzőműhelyek azonban változatlanul azzal számolnak, hogy a brit gazdaság nem kerüli el a recessziót.

Az EY globális pénzügyi tanácsadócég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének felülvizsgált téli prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban – 2023 egészében 0,7 százalékkal csökken a hazai össztermék.

Az EY is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az idei év második felétől már növekedésre számít a brit gazdaságban.

MTI
Címlapfotó: Elena from Pixabay 

- H I R D E T É S -