Beszerzésimenedzser-indexek állása augusztusban

Augusztusban folytatódott az euróövezeti gazdasági teljesítmény növekedése, de 19 hónapja a leggyengébb ütemben, elsősorban a németországi növekedés lassulása miatt – derül ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett elemzéséből.

Augusztusban 52,9 pontra csökkent az euróövezeti összetett beszerzésimenedszer-index (BMI) a júliusi 53,2 pontról. Az index adatok szűkebb köre alapján kalkulált előzetes értéke 53,3 pont volt.
Az összetett BMI mindkét eleme, a múlt héten csütörtökön közzétett feldolgozóipari és a most hétfőn közzétett szolgáltatóipari BMI csökkent. A feldolgozóipari BMI a júliusi 52,0 pontról augusztusban 51,7 pontra, a szolgáltatóipari pedig 52,9 pontról 52,8 pontra.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
Csalódást kelt, hogy az összetett BMI végleges értéke gyengébbnek bizonyult az előzetesnél – kommentálta az elemzés megállapításait Chris Williamson a Markit vezető közgazdásza, megjegyezve, hogy miközben az összkép 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedésre enged következtetni, a felülvizsgált adatok alapján a gazdasági növekedés inkább veszít lendületéből, mint hogy gyarapítaná.
Az inflációs nyomás gyengül a kiélezett versenyben és a vállalatok üzleti kilátásokkal szemben támasztott aggályainak erősödésével párhuzamosan a foglalkoztatás növekedési üteme is lassul – mutatott rá.
A legjobb eredmény Spanyolországtól várható, 0,7 százalékos negyedéves GDP-növekedés a BMI mutatók alapján, még annak ellenére is, hogy a feldolgozóipari teljesítmény növekedése valamelyest lassult. Olaszország és Franciaország viszont csak mérsékelt 0,1-0,2 százalékos növekedésre számíthat, bíztató viszont, hogy Franciaország úgy tűnik kilábalt a második negyedévi stagnálásból. Leginkább Németország kelt aggályokat, ahol a harmadik negyedévben 0,3 százalékra lassulhat a növekedés – fejtette ki az augusztusi BMI adatok alapján Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Németország: három éve a leglassúbb növekedés a német szolgáltatóiparban

Három éve a leglassabb ütemben nőtt augusztusban a német szolgáltatóipar teljesítménye a londoni Markit Economics hétfőn közzétett tanulmánya szerint.

Augusztusban a német szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,7 pontra, 37 havi mélypontra esett a júliusi 54,4 pontról.
Az augusztusi értéke elmarad a szolgáltatóipari BMI 53,1 pontos hosszú távú átlagától is.
A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett augusztusi összetett BMI 53,3 pontra, 15 havi mélypontra csökkent a júliusi 55,3 pontról.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Meredeken javult a brit gyáripar teljesítménye a népszavazási sokk mélypontja után

Negyedszázada nem tapasztalt ütemben élénkült augusztusban a brit feldolgozószektor aktivitása a csütörtökön ismertetett ágazati beszerzésimenedzser-index (BMI) tanúsága szerint.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar BMI-mutatója a múlt hónapban 53,3-re emelkedett.
Júliusban, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk hatására ez a jelzőszám 48,3-re zuhant. A június 23-án tartott referendumon a választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.
A csütörtöki kimutatáshoz fűzött elemzésében a Markit hangsúlyozta: a havi összevetésben tapasztalt 5 pontos emelkedés a legnagyobb azóta, hogy a cég ezt az aktivitási mérőszámot csaknem negyedszázaddal ezelőtt rendszeresen közölni kezdte.
Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.
Júliusban a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektor aktivitását együttesen mérő összetett beszerzésimenedzser-index is mélyen 50 alá, 47,7-re zuhant a júniusi 52,4-ről. Ez 87 havi mélypont volt: a brit kompozit BMI-indexe 2009 áprilisa, a globális pénzügyi válság legintenzívebb szakasza óta nem volt ilyen alacsony.
Az augusztusi feldolgozóipari BMI-index csütörtöki ismertetetéséhez fűzött kommentárjában Rob Dobson, az IHS Markit vezető közgazdásza kifejtette: a múlthavi adatok a brit gyáripar teljesítményének erőteljes visszalendülését jelzik a népszavazási sokkot követő meredek zuhanás után.
Dobson szerint a felmérésbe bevont vállalatok beszámolói szerint a júliusban elhalasztott munkák azóta újraindultak, a hazai piacon markáns lendületű kilábalás jelei mutatkoznak, különösen a fogyasztási termékeknél, és a font eddigi gyengülése az amerikai, az európai és az ázsiai export bevételeit is emelte.
Az IHS Markit vezető szakértője szerint egyelőre nem lehet határozottan kijelenteni, hogy a mostani fellendülés tartós marad, de az augusztusi adatok arra vallanak, hogy a gyengébb font és a népszavazás óta tett gazdaságpolitikai lépések elejét vették a gazdasági visszaesésnek.
A csütörtöki BMI-adatokat értékelve hasonlóan vélekedtek más nagy londoni házak elemzői is.
Paul Hollingsworth, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó közgazdásza közölte: az augusztusi BMI-mutató megerősíti a ház azon vélekedését, hogy a meredek júliusi visszaesés eltúlzott reakció volt a gazdasági szereplők részéről. Hollingsworth szerint az új BMI-index és az utóbbi időben nyilvánosságra került egyéb gazdasági alapmutatók azt valószínűsítik, hogy a brit gazdaság kezd túljutni a népszavazás utáni sokkon.
A Capital Economics közgazdásza szerint most minden figyelem a szolgáltatási szektor BMI-indexének hétfőn esedékes közzétételére összpontosul, mivel ez az ágazat sokkal nagyobb súlyú a brit hazai összterméken (GDP) belül, mint a feldolgozószektor, és ennek aktivitása teljesebb képet ad a brit gazdaság egészének állapotáról.
Hollingsworth szerint azonban már a gyáripari aktivitási mutató is okot ad annak feltételezésére, hogy a brit gazdaság inkább lassú növekedéssel jellemzett időszak, semmint teljes körű recesszió előtt áll.
Ebben más nagy londoni házak nem teljesen bizonyosak.
Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői e héten ismertetett új tanulmányukban hangsúlyozták, hogy bár az idei második negyedévi brit GDP-növekedés jobb volt a várakozásoknál, az EU-tagságról szóló referendumot azonban a második negyedév legvégén tartották, és a sokkhatás csak ezután érte a brit gazdaságot.
Az Oxford Economics londoni elemzői mindezek alapján 30 százalékra taksálták annak kockázatát, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül.