Ismét az Unióra hárítanák a hard Brexit elkerülésének felelősségét?

A brit külügyminiszter, Jeremy Hunt szerint van remény a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről elért megállapodás elfogadtatására a londoni parlamentben, ha az Európai Unió megadja a brit kormány által kért biztosítékokat.

Hunt BBC brit közszolgálati rádiónak adott nyilatkozata szerint a novemberre elkészült 585 oldalas Brexit-megállapodás egyetlen elemével, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére kidolgozott – a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora által súlyosan kifogásolt – mechanizmussal van gond. Hunt szerint azonban ez is megoldható, annál is inkább, mivel az EU elfogadta, hogy e mechanizmust csak átmeneti jelleggel lehet alkalmazni. “Most arra lenne szükség, hogy (az EU) pontosan körülírja, mit ért átmeneti jellegen” – fogalmazott a brit külügyminiszter.

A novemberben elért Brexit-megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti tervek szerint december 11-én kellett volna szavaznia, de Theresa May miniszterelnök elhalasztotta a voksolást, azzal az indokkal, hogy súlyosak a nézeteltérések az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére kidolgozott tartalékmegoldás ügyében, és emiatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása.

E tartalékmechanizmus – amely miatt a keményvonalas tory Brexit-táborral együtt a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) is folyamatosan lázong – közös vámszabályozást hagyna érvényben az Egyesült Királyság és az EU között arra az esetre, ha a Brexit márciusi dátuma után tervezett, várhatóan 21 hónapos átmeneti időszak végéig nem jönne létre olyan széleskörű kereskedelmi egyezmény, amely önmagában feleslegessé tenné e pótmegoldás alkalmazását.

A megállapodás törvénybe iktatásához a DUP megnyerése is elengedhetetlen, mivel a Konzervatív Párt kisebbségben kormányoz, és csak az észak-írországi párt tízfős alsóházi frakciójának külső támogatásával tudja elfogadtatni törvényjavaslatait.

A fő kifogás az, hogy a tartalékmechanizmus nem tartalmaz időkorlátot, és emiatt az egyezmény bírálói attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre, akár állandó jelleggel “beleragadhat” egy közös vámjogi rendszerbe az EU-val.

Jeremy Hunt a BBC pénteki műsorában azonban kijelentette: ha az Európai Unió pontos meghatározását adja annak, hogy mit jelent a pótmechanizmus általa is elfogadott átmeneti alkalmazhatósága, azzal a londoni parlament már kiegyezne. A brit külügyminiszter szerint ebben az esetben minden remény meglenne arra, hogy az alsóház elfogadja a Brexit-feltételekről szóló megállapodást, különösen akkor, ha a képviselők “elmerengenek” azon, hogy milyen “kataklizmával” járna a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból.

MTI

Hirdetés