Caixin/Markit: visszaesett a kínai feldolgozóipar januárban

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye januárban az utóbbi időben megjelent újabb Covid-19-es esetek következtében egy privát felmérés szerint.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének vasárnap közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a decemberi 50,9 pontról 49,1 pontra csúszott vissza januárban.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

A januári adat a leggyengébb volt azóta, hogy 2020 februárjában a koronavírus-járvány következtében a Caixin/Markit felmérése alapján a kínai feldolgozóipari BMI 40,3 pontra zsugorodott. Elemzők 50,4 pontot jósoltak, vagyis a növekedés enyhe lassulására számítottak csupán.

A termelés a múlt év utolsó két hónapjában regisztrált élénkülést követően januárban visszaesett. A zsugorodás mértéke ugyan enyhe volt, ám a legnagyobb mértékűnek számított tavaly augusztus óta. A visszaesést a felmérésben részt vevő vállalatok a belföldi és külföldi járványhelyzet miatt gyengülő kereslettel kötötték össze.

Az új megrendelések állományának enyhe visszaesését elsősorban a külföldi kereslet gyengülése okozta januárban. Az új exportmegrendelések állományának részindexe a legnagyobb mértékű zsugorodást jelezte 2020 májusa óta.

A foglalkoztatottság részindexe fokozódó ütemben esett vissza januárban, elsősorban a létszámleépítések és a költségkímélő intézkedések miatt, mindazonáltal egyes vállalatok nehézségekről számoltak be a megüresedések betöltését illetően.

Bár januárban nagyobb mértékben emelkedtek a beszerzési kiadások, a vállalatokra nehezedő inflációs nyomás enyhébb volt a tavalyi átlagnál.

A feldolgozóipari kis- és középvállalatok jellemzően arra számítanak, hogy a piaci körülmények javulni fognak és csökkennek a fennakadások az ellátási láncban a járvány mérséklődésével. Az üzleti várakozások részindexe javuló optimizmusról árulkodott decemberhez képest.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza úgy vélekedett: a kínai döntéshozóknak idén a stabilitásra kell helyezniük a hangsúlyt, előtérbe helyezve a foglalkoztatottság javítását és a gazdaság szerkezetének optimalizálását. A kormányzatnak továbbá – tette hozzá, – fokoznia kellene a kis- és mikrovállalatok támogatását, csökkenteni a vállalatok finanszírozási költségeit, javítani a politikák kiszámíthatóságát, és megfelelő időben kellene megválaszolniuk a piaci aggodalmakat.

A Caixin/Markit felmérése alapján számított feldolgozóipari BMI-vel egy napon adta ki a kínai statisztikai hivatal is a kínai logisztikai és beszerzési szövetséggel (CFLP) együtt készített felmérés alapján számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexet is. A hivatalos felmérés zömében a nagyobb, állami kézben lévő vállalatok bevonásával készül, míg a Caixin/Markit-féle inkább a kis- és középvállalatokra fókuszál. A hivatalos feldolgozóipari BMI 50,1 ponttal a teljesítmény növekedésének lassulását tükrözte.

MTI
Címlapfotó: Brett Sayles from Pexels

- H I R D E T É S -