A dolgozó huszonévesek zöme nem érzi a megbecsülést munkahelyén

Továbbra is kisebbségben vannak azok a dolgozó fiatalok, akik úgy érzik, megbecsülik a munkájukat – derül ki a K&H ifjúsági indexből, amelynek összefoglalóját pénteken juttatták el az MTI-hez.

A 19-29 éves korosztály állásban lévő tagjainak helyzetét vizsgáló reprezentatív kutatásban a fiatalok mindössze 36 százaléka számolt be arról, hogy elismerik a munkáját. Ez az eredmény – a nagyobb kilengésektől eltekintve – lényegében megfelel a 2012 óta minden negyedévben rendszeresen elkészülő felmérés hosszú távú átlagának, egyúttal azt mutatja, hogy évek óta nincs előrelépés ezen a téren. A válaszadók 41 százaléka a megbecsültséget átlagosnak mondta, 23 százalékuk viszont hiányolja azt – ismertette a K&H.

A felmérés alapján a dolgozó fiatalok alig több mint fele, 52 százaléka szerint biztos az állása, ez az elmúlt négy negyedév – egyébként alacsonynak számító – értékeinek megfelelő eredmény. A felmérés történetében 2017 végétől a koronavírus-járvány okozta hanyatlásig, 2020 közepéig a dolgozó fiatalok 60-70 százaléka érezte stabilnak az állását az összefoglaló szerint. A friss kutatásban a válaszadók 34 százaléka átlagosnak tartotta a munkahelye stabilitása, 14 százalékuk pedig azt mondta, van félnivalója ezen a téren.

Arra a kérdésre, hogy ha úgy adódna, mennyire könnyen találnának új munkát, a megkérdezettek 33 százaléka azt mondta, hogy ez egyszerűen menne. Több mint negyedük, 27 százalékuk átlagos forgatókönyvvel számol erre az esetre, 40 százalékuk ugyanakkor nehézségekre számítana.

Egy esetleges külföldi munkahely az érintettek 32 százalékánál opció, több mint 40 százalékuk azonban nem keresne külföldön munkát – derült ki a felmérésből.

A közleményben idézett online kérdőíves kutatáskutatást a K&H megbízásából a Free Association végezte el 300 interjú alapján 2023. február 13-17. között.

MTI
Címlapfotó: EKATERINA BOLOVTSOVA from Pexels

- H I R D E T É S -