Csökkent a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban

Az elemzők által vártnál kevésbé csökkent New York régióban a feldolgozóipar teljesítménye júliusban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed New York-i részlege hétfőn azt közölte, hogy az Empire State feldolgozóipari index 1,1 pontra süllyedt júliusban a júniusi 6,6 pontról.

Szakértők jelentősebben romló adatra, mínusz 4,3 pontra számítottak júliusra.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban nem változott jelentősen annak ellenére, hogy az új megrendelések bővültek. A szállítási idők lerövidültek, a készletek pedig tovább csökkentek. A foglalkoztatási szint emelkedett, ugyanakkor az input és értékesítési költségek növekedésének mérséklődése folytatódott, miközben a tőkekiadások tervezett növelése gyenge maradt. A jövőt tekintve a vállalatok ugyan a feltételek javulására számítanak, optimizmusuk azonban még meglehetősen óvatos.

Az új megrendelések almutatója 3,1 pontról 3,3 pontra emelkedett, a szállítási index 8,6 ponttal 13,4 pontra csökkent, az üzleti feltételek hat hónapra előre tekintő alindexe 4,6 ponttal 14,3 pontra esett, a készletindex 4,8 ponttal mínusz 10,8 pontra süllyedt, a foglalkoztatási almutató pedig mínusz 3,6 pontról 4,7 pontra emelkedett.
Az Empire State feldolgozóipari index általában jól jelzi előre, hogy miként alakul az amerikai Institute for Supply Management (ISM) által számított országos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

Az ISM július elején közölt júniusi amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 46,0 pontra, 2020 májusa óta nem látott szintre gyengült a májusi 46,9 pontról.

Az eltérő módszertannal dolgozó S&P Global gazdaságkutató intézet ugyancsak július elején azt közölte, hogy júniusban a feldolgozóipari BMI végleges értéke 46,3 pontra, 6 havi mélypontra csökkent a májusi 48,4 pontról.
A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék (GDP) mintegy 12 százalékát állítja elő.

MTI

- H I R D E T É S -