Több vállalatnál volt fizetésemelés, mint az év elején tervezték

Több cégnél volt fizetésemelés, mint amennyinél az év elején tervezték: az idén januárban tízből hat vállalat kalkulált bérfejlesztéssel az idei évre, átlagosan 12,2 százalékkal, ugyanakkor az első fél év során 76 százaléknál már megtörtént a bérfejlesztés, és ez a szám még emelkedhet, mert a munkaadók több mint fele jelezte, hogy év végéig lehet emelés – közölte profession.hu az MTI-vel csütörtökön.

A kutatás szerint a válaszadók – amelyek körében mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok is szerepeltek – háromnegyedénél már emeltek idén a munkavállalói béreken: 67 százaléknál egy alkalommal, míg 9 százaléknál többször is. Ez az arány meghaladja az év eleji terveket: januárban a cégek 62 százaléka nyilatkozta, hogy számolnak az idei bérfejlesztésekkel.

Azokon a munkahelyeken, ahol idén már volt fizetésemelés, a leggyakrabban (minden második vállalatnál) maximum 10 százalékot emeltek, de 3 százaléknál a 20 százalékot is meghaladta ennek mértéke. Vannak olyan vállalatok (11 százalék), ahol egy második körös bérfejlesztéssel is számolnak még idén. A mostani adatok szerint a többségében fehérgalléros állásokat kínáló cégeknél várható még a második félévben fizetésemelés, valamint a nehézipar, gépgyártás, adminisztráció és szolgáltatást támogató területeken működő vállalatoknál.

A cégek több mint fele egyelőre nem tudja biztosan, hogy fog-e még fizetésemelést adni 2023-ban, ezek kivárnak a döntéssel, több, mint negyedüknél azonban már el is dőlt, hogy nem lesz bérfejlesztés. A cégek 18 százaléka még tervezi: többségük 10 százalékot nem meghaladó összeget biztosítana, 26 százalékuknál akár a 30 százalékos növelést is elérheti majd.

A cégek mintegy 3 százaléka nem emelt idén a béreken és nem is tervezi a következő hat hónapban – olvasható a közleményben.

MTI
Címlapfotó: Sally Jermain from Pixabay

- H I R D E T É S -