Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye júliusban

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának júliusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 46,4 pontra javult a három éves mélypontot jelentő júniusi 46,0 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) keddi közlése szerint.

Elemzők jobb adatra, 46,8 pontra számítottak júliusra.

A BMI indexének 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, az 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az ISM amerikai feldolgozóipari index 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, így már 9 hónapja csökken az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye.

Az új megrendelések alindexe júliusban 47,3 pontra emelkedett az egy hónappal korábbi 45,6 pontról, a termelési index pedig a júniusi 46,7 pontról 48,3 pontra emelkedett. A foglalkoztatási mutató 3,7 ponttal gyengült, 44,4 pontra. Eközben a termelői ár alindex 0,8 ponttal, 42,6 pontra emelkedett.

Az eltérő módszertannal dolgozó S&P Global gazdaságkutató intézet ugyancsak kedden azt közölte, hogy júliusban a feldolgozóipari BMI végleges értéke 49,0 pontra emelkedett a 6 havi mélypontot jelentő júniusi 46,3 pontról. A vállalatok gyorsabb ütemben bővítették a foglalkoztatást a javuló kibocsátási kilátások közepette.

MTI
Címlapfotó: Robert So from pexels

- H I R D E T É S -