Csökkenő ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás csökkenő ütemben nőtt augusztusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 50,4 pontra, 6 havi mélypontra esett augusztusban a júliusi 52,0 pontról, az elemzők stagnálást, 52,0 pontot vártak.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Augusztusban a feldolgozóipari BMI értéke 47,0 pontra, 2 havi mélypontra esett a júliusi 49,0 pontról, elmaradva a 49,3 pontos piaci várakozásoktól.

A szolgáltatóipari BMI 51,0 pontra, 6 havi mélypontra esett augusztusban a júliusi 52,3 pontról. A szakértők várakozásának átlagában kevésbé romló adat, 52,2 pont szerepelt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva megjegyezte: az augusztusi adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási ágazat lassuló növekedése miatt egyre kevésbé tudja ellensúlyozni a feldolgozóipar gyenge kereslet miatti visszaesését.

MTI
Címlapfotó: Robert So from Pexels

- H I R D E T É S -