Romlott a GfK szeptemberi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által várt minimális javulás helyett romlott a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet szeptemberi fogyasztói hangulatindexe.

A szeptemberi hangulatindex mínusz 25,5 pontra gyengült az augusztusi mínusz 24,6 pontról. Elemzők szerényen javuló, mínusz 24,3 pontos mutatót vártak szeptemberre. Egy éve a mutató még mínusz 36,8 ponton állt.

Az aktuális gazdasági környezet megítélésére vonatkozó mutatószám mínusz 6,2 pontra süllyedt az augusztusi plusz 3,7 pontról. A lakosság jövedelmi várakozásait tükröző mutatószám mínusz 5,1 pontról mínusz 11,5 pontra, a lakosság költekezési hajlandóságát mérő szám pedig mínusz 14,3 pontról mínusz 17 pontra változott.

Ralf Buerkl, a GfK fogyasztói szakértője szerint egyre csökken az esélye annak, hogy a fogyasztói hangulat fenntarthatóan helyreálljon még az év vége előtt.” A tartósan magas infláció hátráltatja a fogyasztói hangulat javulását – tette hozzá Buerkl, aki szerint, mivel a fogyasztói hangulat a következő hónapokban valószínűleg alacsony szinten marad, a lakossági fogyasztás idén nem járul hozzá pozitívan az általános gazdasági fejlődéshez.

A GfK nulla feletti mutatója a lakossági fogyasztás éves szintű növekedését, a nulla alatti értéke csökkenését jelzi.

MTI

- H I R D E T É S -