Mérséklődött az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése

Lassult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának zsugorodása augusztusban az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Az S&P Global beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken ismertetett végleges értéke augusztusban három hónapja legmagasabb, 43,5 pont lett a júliusi 42,7 pont után, hét hónapon belül először erősödött a mutató.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az augusztusi mutató a javulás ellenére továbbra is az ágazat aktivitásának a zsugorodását jelzi, részben mert jelentősen csökkentek a új rendelések, amelynek a mutatója 39 pontra esett, ami arra késztette a cégeket, hogy tovább mérsékeljék áraikat a kereslet ösztönzése érdekében.

A kibocsátási index követte a fő mutatót és 43,4 pontra javult a júliusi 42,7 pontról.

A feldolgozói aktivitás eltérő módon alakult az euróövezetben, az 50 pontos növekedési pont fölött állt Görögország (52,9 pont) és Írország (50,8 pont), ugyanakkor a zsugorodási szakaszban maradt az övezet négy legnagyobb gazdaságában, Németországban (39,1 pont), Franciaországban (46 pont) Olaszországban (45,4 pont) és Spanyolországban (46,5 pont).

A feldolgozóipari ágazatban ugyan csak minimális létszámleépítés volt augusztusban, ez mindenképpen fordulat ahhoz képest, hogy 2021 elejétől az idei első fél év végéig növekedést jegyeztek fel.

MTI
Címlapfotó: Dušan Cvetanović from pexels

- H I R D E T É S -