Nyolcadik hónapja csökken a brit gyáripar aktivitása

Októberben is csökkent a brit feldolgozószektor aktivitása a szerdán ismertetett átfogó havi mérőszámok alapján. Ez volt a nyolcadik olyan hónap egymás után, amikor az aktivitási mutatók a teljesítmény visszaesését jelezték az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság gyáriparában.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) októberben 44,8 volt.

Ez minimális javulás szeptemberhez képest, amikor a felmérés 44,3-as BMI-indexet mutatott ki.

Az 50 alatti BMI-indexek azonban a vizsgált szektorok aktivitásának lanyhulását jelzik, vagyis a 44,8-es októberi gyáripari adat továbbra is a brit feldolgozó ágazat teljesítményének visszaesését mutatja.

A brit feldolgozóipar BMI-jelzőszáma nyolcadik hónapja folyamatosan a szektor aktivitásának gyengülésére utal. Az S&P Global a felméréshez fűzött helyzetértékelésében hangsúlyozta, hogy a brit gyáripari szektorban a 2008-2009-es globális pénzügyi válság recessziós időszaka óta nem mértek ilyen hosszú megszakítás nélküli aktivitási visszaesést.

Rob Dobson, az S&P Global Market Intelligence igazgatója az októberi feldolgozóipari BMI-indexet kommentálva kiemelte: a gyáripar változatlanul visszahúzó erővel hat a brit gazdaságra, amely egyébként is a recesszió határán jár.

Dobson szerint a brit termelővállalatokat egyszerre sújtja a keresleti oldalon zajló raktárkészlet-leépítés, a piaci bizonytalanság és a hazai fogyasztási keresletet terhelő megélhetési válság.

A romló gazdálkodási környezetet a brit vállalati szektorban bekövetkezett csődök számának emelkedése is jelzi.

A brit kormány Insolvency Service nevű csődfigyelő szolgálatának friss adatai szerint az idei harmadik negyedévben 6208 vállalat vált fizetésképtelenné Angliában és Walesben, tíz százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az év eleje óta több mint 18 ezer brit vállalat jutott fizetési csődhelyzetbe.

Az Insolvency Service kiemelte, hogy az idei második és harmadik negyedévben több vállalatot nyilvánítottak hivatalosan fizetésképtelenné, mint a 2009-es recessziós időszak mélypontján.

A brit vállalatok többsége a meredeken megemelkedett kamatszinteket teszi felelőssé a pénzügyi-gazdálkodási környezet romlásáért.

A Bank of England a 2 százalékos célt többszörösen meghaladó infláció miatt 2021 decemberében agresszív szigorítási ciklust kezdett az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és az azóta végrehajtott tizennégy kamatemelés nyomán jelenlegi alapkamata 5,25 százalék; ez 15 éves csúcs.

MTI
Címlapfotó: similitude from Pixabay

- H I R D E T É S -