Nőtt a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban

Az elemzők által várt lassuló ütemű csökkenés helyett nőtt New York régióban a feldolgozóipar teljesítménye novemberben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) New York-i részlege szerdán azt közölte, hogy az Empire State feldolgozóipari index plusz 9,1 pontra, április óta a legmagasabbra ugrott novemberben az októberi mínusz 4,6 pontról.

Szakértők kevésbé javuló, 0 pont alatti adatra, mínusz 2,8 pontra számítottak novemberre.

Az index 0 pont feletti értéke a feldolgozóipari aktivitás növekedését, 0 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy mérsékelten nőtt a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban, annak ellenére, hogy az új megrendelések enyhén csökkentek. A szállítási idők rövidültek, a készletek hónapok óta először emelkedtek. A foglalkoztatási szint kissé visszaesett, miközben az inputárak növekedésének mérséklődése folytatódott, az értékesítési árak pedig változatlan ütemben emelkedtek. A vállalatok kilátásai azonban erőteljesen romlottak: a cégek már nem számítanak a feltételek javulására a következő hat hónapban.

Az új megrendelések almutatója mínusz 4,2 pontról mínusz 4,9 pontra csökkent, a szállítási index plusz 1,4 pontról plusz 10,0 pontra emelkedett, az üzleti feltételek hat hónapra előretekintő alindexe plusz 23,1 pontról mínusz 0,9 pontra zuhant, míg a készletindex mínusz 2,1 pontról plusz 9,1 pontra emelkedett, a foglalkoztatási almutató pedig plusz 3,1 pontról mínusz 4,5 pontra csökkent.

Az Empire State feldolgozóipari index általában jól jelzi előre, hogy miként alakul az amerikai Institute for Supply Management (ISM) által számított országos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

Az ISM november elején közölt októberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 46,7 pontra romlott a szeptemberi 49 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az eltérő módszertannal dolgozó S&P Global gazdaságkutató intézet ugyancsak november elején közzétett adatai szerint októberben az amerikai feldolgozóipari BMI végleges értéke 50 pontra, 6 havi csúcsra emelkedett a szeptemberi 49,8 pontról. Az S&P Global adatai szerint októberben nőttek az amerikai vállalatok új megrendelései és bővült a kibocsátásuk.

A feldolgozóipar az amerikai bruttó hazai termék (GDP) mintegy 12 százalékát állítja elő.

MTI
Címlapfotó: Leonhard Niederwimmer from Pixabay

- H I R D E T É S -