Tovább romlott az euróövezet gazdasági teljesítménye

Novemberben a vártnál jobban alakult az euróövezet gazdasági aktivitása az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint, de továbbra is a teljesítmény zsugorodását tükrözi. A foglalkoztatás pedig majdnem három éve az első alkalommal csökkent.

Az előzetes novemberi adatok alapján a feldolgozóipari BMI 43,8 pontra, hat havi csúcsra emelkedett az előző havi 43,1 pontról, kissé nagyobb mértékben a várt 43,4 pontnál. Az új megrendelések csökkentek, ami 2020 augusztusa óta a legnagyobb létszámleépítéshez vezetett a szektorban.

A szolgáltatóipari BMI 48,2 pont lett, jobb a várt 48,1 pontnál, az előző havi 47,8 pont után. A szolgáltatóiparban is csökkentek a megrendelések, ami a dolgozók felvételének lassulásában is megmutatkozott.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatószámokat egyesítő kompozit BMI értéke 47,1 pontra emelkedett az októberi 46,5 pontos három éves mélypontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását jelzi, 50 pont feletti értéke pedig a gyarapodás mértékét számszerűsíti.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza az előzetes BMI-adatokat kommentálva megállapította: az euróövezet gazdasága megrekedt a sárban. Az elmúlt négy-öt hónapban mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatási szektor teljesítménye viszonylag egyenletes ütemben zsugorodott. Rubia szerint az adatok alapján felállítható modell már a második egymást követő negyedévben GDP-csökkenést valószínűsít, ami megfelel a technikai recesszió kritériumának.

A gazdaság gyenge teljesítménye a feldolgozóipari foglalkoztatás után már a szolgáltatóipari szektor munkaerőpiacán is érezteti hatását, a foglalkoztatás növekedése ugyanis ezen a területen is szinte megállt. Rubia a vizsgált adatok alapján annak a véleményének adott hangot, hogy az eddig stabilnak bizonyuló munkanélküliségi ráta az elkövetkező hónapokban estleg növekedésnek indul.

https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/20d35936ba1e4c8cac284d0a18afceef

MTI
Címlapfotó: Gerd Altmann from Pixabay

- H I R D E T É S -