Műhelymunka közbeszerzésekről

A Közbeszerzések Tanácsa a közbeszerzések hatékonyabbá, egyszerűbbé és tisztábbá tétele érdekében meghirdetett műhelymunkára a határidőig összesen 60 szervezet 105 képviselője jelentkezett. A törvénymegújítást célzó nyilvános és szakmai párbeszéd 2010. június 15-én veszi kezdetét.


A közbeszerzési szabályozás újragondolásának előkészítését célzó műhelymunkát a Tanács azért kezdeményezte, mert maga is indokoltnak tartja a közbeszerzési törvény átalakításával, újraszabályozásával kapcsolatban felmerült gazdasági, társadalmi és politikai igényt. A Tanács különösen fontosnak tartja, hogy a módosítás eredményeképpen kiküszöbölésre kerülhessenek a Kbt.-nek a gazdasági életet és különösen a kis- és középvállalkozások tevékenységét nehezítő jellemzői, de egyúttal az elmúlt években elért eredmények is megtartásra kerülhessenek. A műhelymunka nem csak a Tanácsnál összegeződött gyakorlati tapasztalatok hasznosulását segítheti elő, hanem az ajánlatkérők, ajánlattevők és tanácsadók észrevételeinek figyelembevételét is. „Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkkel támogatni tudjuk a törvény átgondolt, a közbeszerzők szempontjait kiegyensúlyozottan figyelembe vevő átalakításának előkészítését, és biztosítani tudjuk a Közbeszerzések Tanácsába a Kbt. alapján tagot delegáló szervezetek, és a közbeszerzési eljárások folyamatában részt vevő egyéb intézmények, érdekközösségek, sőt a civil szervezetek részvételével megvalósuló párbeszédet is.” – hangsúlyozza Dr. Bakonyi József, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke.

Örömteli, hogy a Tanács felhívásának eredményeként 2010. május 21-éig nagyszámú jelentkezés érkezett a Tanácshoz: 60 szervezet és 105 szakember regisztráltatta magát a törvénymegújító szakmai munkába. A bejelentkezett szakmai szervezetek között szerepelnek a közbeszerzési szakmai szervezetek – a Közbeszerzési Jogászok Országos Szövetsége és a Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége –, több érdekképviseleti szerv (mint például a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamara és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara), az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Joint Venture Szövetség és számos más egyesület is.

Figyelemre méltó, hogy több nagy ajánlatkérő is csatlakozott a műhelymunkához, és számos ajánlattevő is jelezte részvételi szándékát és javaslatait. Sok közbeszerzési szakember és tanácsadó közvetlenül is jelezte együttműködési készségét a Tanács felhívására.

A Tanácsnál már hosszabb ideje folyik a gyakorlati tapasztalatok összegezése, és a közbeszerzési törvény megújítására irányuló belső előkészítő munka, de a konzultációra bejelentkezett szervezetek észrevételeinek, gyakorlati tapasztalatainak előzetes felmérését, megismerését is elengedhetetlennek tartja a Tanács.