Acélipari kartellt büntet az EB

Az Európai Bizottság több mint 518 millió eurós pénzbüntetést szabott ki az acéliparban nemzetközi kartellt működtető vállalkozásokra.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 101. (korábban 81.) cikke alapján kiszabott pénzbüntetés megállapítása során a Bizottság figyelembe vette, hogy a vállalkozások majdnem két évtizedre (1984 januárjától 2002 szeptemberéig) terjedő időszakon keresztül folytatták versenykorlátozó magatartásukat. A kartellt végül az egyik résztvevő, a DWK/Saarstahl tárta fel a hatóságok előtt a Bizottság engedékenységi programja keretében. Értékelte továbbá a Bizottság azt is, hogy a résztvevő vállalkozáscsoportok magatartása Nagy-Britannia, Görögország és Írország kivételével szinte az egész Európai Unió területére kiterjedt, valamint éreztette hatását Norvégiában is. A piacot felosztó 17 vállalatcsoport 36 vállalkozást foglalt magában ezen időszak alatt, amely vállalkozások nemcsak az árakat, de egyéni termelési kvótákat is rögzítették egymás között az építőiparban használt acélipari termékekre vonatkozóan.

A legnagyobb pénzbüntetést (276,5 millió euró) az ArcelorMittal vállalatcsoport kapta. Ezen összeg megállapítása során a Bizottság figyelembe vette azt is, hogy a vállalatcsoport két tagvállalata korábban már kétszer is részt vett jogerősen elítélt kartell működtetésében. Az ArcelorMittal-ra kiszabott pénzbüntetésen felül az alábbi bírságösszegeket állapította meg a Bizottság: Emesa/Galycas/ArcelorMittal Espa-a (40,8 millió euró), GlobalSteelWire/Tycsa (54,4 millió euró), Proderac (0,5 millió euró), Companhia Previdente/Socitrel (12,6 millió euró), Fapricela (8,9 millió euró), Nedri/HIT Groep (6,9 millió euró), WDI/Pampus (56,05 millió euró), voestalpine Austria Draht (22 millió euró), Rautaruukki/Ovako (4,7 millió euró), Italcables/Antonini (2,4 millió euró), Redaelli (6,3 millió euró), CB Trafilati Acciai (2,5 millió euró), I.T.A.S (0,8 millió euró), Ori Martin/Siderurgica Latina Martin (19,8 millió euró), Emme Holding (3,2 millió euró). Voltak vállalkozások, amelyek a hatóságokkal történő együttműködésük eredményeképpen kaptak kisebb bírságösszegeket, 3 vállalkozás esetében pedig a Bizottság figyelembe vette, hogy a teljes összeg megfizetése esetén csődhelyzetbe kerültek volna, így ezek is csökkentett bírságösszeggel számolhattak.