Szűkített ajánlattevői kör a közbeszerzéseknél

Budapest, 2010. szeptember 15., szerda (MTI)

A közbeszerzési eljárásokban szeptember 15-től nem lehet ajánlattevő az alvállalkozóit ki nem fizetett cég, de a főszabályt lerontják a részletek – az új szabályt a közbeszerzési törvény júliusi módosítása tartalmazza.

A közbeszerzési eljárásokban nem lehet ajánlattevő, alvállalkozó, illetve erőforrást nyújtó – például gépet egy ajánlattevő rendelkezésére bocsátó – szervezet, ha nem fizette ki az alvállalkozóit.

A tiltás azonban csak akkor érvényes, ha a ki nem fizetett összeg meghaladja a számlában szereplő összeg 10 százalékát, vagy pedig a kifizetés késedelme több 15 napnál. Továbbá ha az ajánlatkérő, illetve a fővállalkozó fizetett annak, aki késedelembe esett, és ezt a tényt jogerős bírósági ítélet, vagy közigazgatási határozat megerősítette. Ekkor is csak akkor érvényes a közbeszerzésen való részvételtől történő eltiltás, ha a bírósági vagy közigazgatási határozaton a dátum két évvel régebbi, mint annak a közbeszerzésnek az eredményhirdetési napja, amelyen tartozása ellenére indult az ajánlattevő.

Az új szabály csak a szeptember 15-e után – korábbi közbeszerzés alapján – kötött szerződésekre vonatkozik.