Lemaradóban a magyar gyáripar?

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2010. október 1., péntek (MTI)

Hirdetés

Széttartó folyamat mutatkozik Magyarország, Csehország és Lengyelország feldolgozóipari teljesítményében, a magyar gyáripar kárára – vélekedtek londoni feltörekvő piaci elemzők a három közép-európai EU-tagállam új feldolgozóipari beszerzőmenedzser-indexeinek (PMI) pénteki közzététele után.

Magyarország szezonális kiigazítással számolt PMI-értéke a múlt hónapban 50,2 volt az augusztusban mért 51,9 után; így még éppen a termelési érték növekedését és csökkenését elválasztó 50-es határérték felett járt. A cseh mutató 57,3-ról 58,0-ra, a lengyel index 53,8-ról 54,7-re emelkedett, vagyis mindkét ország PMI-mutatója – a magyarországival ellentétben – gyorsuló ipari termelésnövekedésre utalt.

Az adatokat összevető pénteki értékelésükben a Goldman Sachs (GS) pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó piaci elemzői úgy vélekedtek, hogy a PMI-számokból megítélhetően Lengyelország és Csehország, illetve Magyarország feldolgozóipara mind erőteljesebben széttartó növekedési pályán van.

A GS elemzői kiemelték, hogy a magyar gyáripar és a másik két térségi ország feldolgozó szektora közötti, most már folyamatos divergencia fő tényezői a kibocsátás, az új megrendelések, köztük az új exportrendelések, valamint a foglalkoztatás részmutatói.

Csehország és Lengyelország számára “különösen biztató” az olyan, előretekintő részmutatók emelkedése, mint az új megrendelések és a foglalkoztatás, mert ez szilárd második félévi gazdasági növekedésre utal. Magyarország esetében azonban a részmutatók gyengülése lefelé ható kockázatot jelent a második félévi növekedési kilátásokra – vélekedtek pénteki értékelésükben a GS londoni elemzői.

A Goldman Sachs szakértői szerint az új beszerzőmenedzser-indexek összességében arra vallanak, hogy a magyar gazdaság egészének idei teljesítménye valószínűleg elmarad majd a térségtől. A cég jelenleg érvényes előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 1,2 százalékkal nő, Csehországban ugyanakkor 2,1 százalékos, Lengyelországban 3,2 százalékos idei növekedést várnak a Goldman Sachs londoni elemzői.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző és előrejelző kutatóintézet pénteki kommentárja szerint a szeptemberi feldolgozóipari PMI-mutatók arra vallanak, hogy a térségben Lengyelország a kilábalás éllovasa, máshol “fogyóban a gőz”.

A ház szerint a lengyel mutató részindexei “meglehetősen egészséges kilátásokra” utalnak; az új rendelések állományának 55,9-es indexe 2007 márciusa óta a legmagasabb, és a teljes, 54,7-es feldolgozóipari beszerzőmenedzser-index 13 százalék körüli, éves szintre számolt harmadik negyedévi lengyel ipari termelésnövekedésnek felel meg.

A Capital Economics szerint igaz, hogy a cseh PMI-mutató, amely a múlt hónapban 58,0 pont volt, magasabb a lengyelnél, ám Csehország esetében a gyáripari összesített index és a tényleges kibocsátási adatok közötti kapcsolat az utóbbi időben gyengült. Jóllehet a cseh PMI jelenleg háromévi csúcson van, a cseh ipari termelés éves összevetésben számolt növekedési üteme azonban júliusban – a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint – 5,3 százalékra, félévi mélypontra lassult – áll az elemzésben.

A cég londoni szakértői mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy Lengyelország a következő negyedévekben a térségi társállamok előtt jár majd az ipari teljesítmény alapján.