Féléves mélyponton az euróövezeti szolgáltatási szektor

London, 2010. október 5., kedd (MTI/Reuters)

Szeptemberben féléves mélypontra csökkent az euróövezeti szolgáltatási szektor növekedésének lendülete, ami azt vetíti előre, hogy a gazdasági növekedés a vártnál gyengébb, 0,6-0,7 százalék körül alakulhat a harmadik negyedévben.

A Markit gazdaságkutató cég kedden közölt adatai szerint a 16 országból álló euróövezet szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe (PMI) 54,1 pontra csökkent az augusztusi 55,9 pontról.

Hirdetés

A több ezer beszerzési menedzser megkérdezése alapján képzett mutató jobb a korábban becsült 53,6 pontnál, és bőven a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos határ felett van, de értéke hat hónap óta a legalacsonyabb volt szeptemberben.

Az adatok alapján a korábban becsültnél gyengébb gazdasági növekedés várható az euróövezetben, a 16 ország összesített bruttó hazai terméke (GDP) 0,6-0,7 százalékkal bővülhet a harmadik negyedévben, a második negyedévi 1 százalékos bővülés után. Ráadásul a növekedés egyenlőtlen lehet, az övezet teljesítménye a francia és a német gazdaság állapotától függ majd, míg Írországban és Spanyolországban csökkenhet, Olaszországban pedig stagnálhat a gazdaság – mondta Chris Williamson, a Markit kutatásvezetője.

Az írországi szolgáltatóipari PMI öt havi növekedés után szeptemberben ismét visszaesett, az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában, Spanyolországban pedig folytatódott a csökkenés. Olaszországban az 50 pontos határ közelében megrekedt a PMI, értéke 51,3 pontra mérséklődött az augusztusi 51,4 pontról.

Németországban, az euróövezet vezető gazdaságában is csökkent a szolgáltatóipari PMI, a foglalkoztatás alakulására vonatkozó almutató viszont négy hónapja a legnagyobb mértékben nőtt. Franciaországban az övezet egészére vonatkozó tendenciának megfelelően hat havi mélypontra süllyedt a mutató, de az ágazat szereplőinek várakozásait kifejező almutató 2004 januárja óta a legmagasabb értékre emelkedett.