Patikapiaci összefonódások a GVH előtt

A GVH engedélyezte, hogy a vagyonkezeléssel és befektetéssel foglalkozó Pharmanova Zrt. irányítást szerezzen az Egerben található gyógyszertárat működtető, közel harminc különböző tulajdonossal rendelkező Zalár Patika Kft. felett.

A Pharmanova Zrt. által irányított vállalkozás-csoport (Pharmanova-csoport) meghatározó tevékenysége a gyógyszer-kiskereskedelem. A Pharmanova-csoporthoz tartozik jelenleg 101, egy-egy közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás, valamint a Nova Gyógyszertárak Zrt. által működtetett 38 gyógyszertárból álló hálózat, melyek együtt a legnagyobb hazai gyógyszertári láncot képezik
A versenyhivatal álláspontja szerint az összefonódás résztvevőinek teljesen azonos tevékenysége alapján kizárólag horizontális hatással kell számolni, ami a forgalmazott áruk kiskereskedelmi értékesítése mellett azok beszerzésében is jelentkezhet. Ezért a GVH a gyógyszerek kiskereskedelmi értékesítése, illetve a gyógyszerek beszerzése piacainak vizsgálatát tartotta szükségesnek, a résztvevő vállalkozások további tevékenységei (vagyonkezelés, a gyógyszertárak által forgalmazott egyéb termékek) esetében ugyanis nyilvánvalóan nem lehetnek káros versenyhatásai az összefonódásnak. A gyógyszertárak a gyógyszerbeszerzés nagykereskedelmi piacán vevőként vannak jelen, mely piacon a Pharmanova Zrt-hez tartozó gyógyszertárak (mind számuk, mind forgalmuk alapján számított 6% körüli) piaci részesedése elhanyagolható mértékben növekszik az összefonódás következtében. Miután pedig Eger város területén a Pharmanova Zrt. nem rendelkezik gyógyszertárral, a GVH véleménye szerint a gyógyszerek kiskereskedelmének erősen lokális jellegű piacán sem valószínűsíthető káros versenykorlátozó hatás.